Pentagon potvrdio smrt lidera ogranka ISIL-a

Ubistvo Khana predstavlja veliki udarac za ISIL, rekao je glasnogovornik Pentagona (EPA)

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavilo je da je tokom zračnih napada prošlog mjeseca u Afganistanu ubijen Hafiz Saeed Khan, lider organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), zadužen za regiju Afganistan i Pakistan.

Glasnogovornik Pentagona Gordon Trowbridge u pisanom saopćenju potvrdio je da je Khan ubijen 26. jula u afganistanskoj pokrajini Nangarhar.

Khan je ubijen u napadu američkih snaga bespilotnom letjelicom na ovu regiju.

Ovu vijest je ranije potvrdio i afganistanski ambasador u Pakistanu Mullah Akhtar Mansour, koji je izjavio da je „lider ogranka ISIL-a Hafiz Saeed Khan, zajedno sa svojim komandantima i borcima poginuo u američkom napadu dronom 26. jula u afganistanskoj oblasti Quetta“.

Teroriziranje Afganistanaca

Trowbridge je istakao kako je Han osoba koja je lično učestvovala u napadima na koaliciju pod vodstvom SAD-a, te da je pokrajina Nangarhar od ljeta 2015. godine poznata kao ISIL-ovo “gnijezdo zla”.

“Hafiz Saeed Khan je poznat kao lider koji je direktno učestvovao u napadima na američke i koalicijske snage, a njegova mreža je terorizirala Afganistance, posebno u Nangarharu”, rekao je Trowbridge.

Glasnogovornik Pentagona također je naglasio kako ubistvo Khana predstavlja veliki udarac ISIL-u, posebno kada su u pitanju akcije i prikupljanje novih ratnika.

Za Hafiza Saeeda Khana, bivšeg pripadnika pakistanskog ogranka talibana (poznat kao Tehreek-e-Taliban), koji zakleo na lojalnost ISIL-u, i ranije su iznošene tvrdnje da je ubijen, no ispostavljalo se da su neistinite.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Snage odane Vladi u Tripoliju, nakon borbi protiv grupe ISIL, zauzele su nekoliko zgrada u centralnom dijelu libijskog grada Sirta.Tvrde da su se pripadnici ISIL-a povukli u jedan sjeverni kvart. Rodni grad bivšeg libijskog predsjednika Muammara Gaddafija, prošle godine je postao najvažnije uporište ISIL-a u Sjevernoj Africi. 

Published On 12 Aug 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO