Nove američke atomske bombe stižu u Njemačku

Trenutno se u Buhelu nalazi, prema različitim procjenama, od 10 do 20 nuklearnih bojevih glava koje mogu nositi njemački avioni tipa Tornado (EPA)

Sjedinjene Američke Države planiraju da modernizuju nuklearno oružje koje se nalazi u Njemačkoj, tvrdi njemački Spiegel.

SAD očekuju da će do 2020. godine pokrenuti serijsku proizvodnju atomskih bombi tipa B61-12, koje će biti raspoređene, između ostalog, i u vojnoj bazi u njemačkom Buhelu.

Trenutno se u Buhelu nalazi, prema različitim procjenama, od 10 do 20 nuklearnih bojevih glava koje mogu nositi njemački avioni tipa Tornado.

Dogovor sa NATO-om

U članku koji je objavio Spiegel navodi se da je 2010. godine Bundestag zatražio da se počnu pregovori sa Washingtonom o izvozu nuklearnog oružja sa teritorije Njemačke. Međutim, njemačka vlada je izjavila tada da ne želi da preduzima jednostrane korake bez dogovora sa saveznicima iz NATO-a.

Početkom augusta Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost SAD-a odobrila je početak tehničkih priprema za proizvodnju nuklearnih bombi B61-12.

Prema podacima Pentagona, za 20 godina troškovi modernizacije nuklearnog oružja iznosit će od 350 do 450 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO