ISIL napustio Manbij koristeći živi štit

Sirijske opozicione trupe pod podrškom SAD-a preuzele su punu kontrolu nad sjevernim gradom Manbijom u blizini turske granice, nakon što su posljednji preostali borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) napustili taj grad, saopćio je glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Sharfan Darwish.

On je naveo da SDF pretražuje grad nakon odlaska posljednjih boraca ISIL-a koji su bili zabarikadirani u Manbiju i dodao da su sirijske opozicione trupe oslobodile više od 2.000 civila koje su kao taoce držali borci ISIL-a.

“Grad je sada u potpunosti pod našom kontrolom, ali poduzimamo operacije čišćenja”, rekao je Darwish.

On je kazao agenciji Reuters da je ISIL oteo civile koristeći se njima kao živim štitom u bijegu iz Manbija i da je među njima bilo žena i djece.

Veliki poraz

Gubitak Manbija čini se kao veliki poraz za ISIL, a postignuće za sve snage koje se bore protiv te grupe u Siriji, izvijestio je Reza Sayah, reporter Al Jazeere.

Dodao je kako postoje oprečni izvještaji o preuzimanju Manbija od ISIL-a.

“Prema nekim izvještajima, između SDF-a i ISIL-a, koji je dobio garancije da neće biti napadnut tokom povlačenja iz grada”, izvijestio je Sayah.

“Navodi se da ISIL koristi 2.000 civila kao živi štit, kao garanciju da neće biti napadnuti. Možda je to objašnjenje zašto nije bilo borbi dok je ISIL odlazio”, javlja Al Jazeerin reporter.

Ofanziva na grad koji se nalazi u blizini turske granice trajala je više od dva mjeseca.

SDF je počeo veliku ofanzivu krajem maja, uz pomoć međunarodne zračne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, kako bi oslobodio Manbij koji je ISIL držao od 2014. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Demokratske snage Sirije ostvarile su punu kontrolu nad gradom Menbijom u sirijskoj pokrajini Halep, nakon što su se pripadnici grupe ISIL povukli sa položaja na sjeveru grada i krenuli ka gradu Jarablusu, na granici s Turskom. Naš reporter Reza Sayah iz Gaziantepa prati dešavanja u Siriji.

Published On 12 Aug 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO