Video: Posljednja bitka za Manbij, ISIL zapalio svoj štab

Sirijske demokratske snage (SDF) kažu da su krenule u posljednji napad kako bi iz Manbija protjerale preostale borce grupe Islamska država Irak i Levant.

Borci SDF-a bore na sjeveru Sirije, nedaleko od turske granice, uz podršku koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ovo je posljednja operacija i posljednji napad”, rekao je Sharfan Darvish, glasnogovornik sirijskih arapskih i kurdskih snaga, prenosi Reuters.

Snimak paljevina nakon povlačenja ISIL-a [YouTube/ANHA via Storyful]

Sirijske demokratske snage saopćile su prošle sedmice da su preuzele skoro potpunu kontrolu u Manbiju, gdje je preostao još samo mali broj boraca grupe Islamska država Irak i Levant.

Paljevina u povlačenju

Kurdska informativna agencija je objavila da su borci ISIL-a spalili svoje sjedište i sve dokumente koji su se tamo nalazili tokom povlačenja iz Manbija.

ISIL je također zapalio lokalnu tržnicu u gradu, u kojoj se nalazilo više od 200 trgovina te glavni poštanski ured, kulturni centar, trgovački centar i glavna bolnica Madina.

Borci SDF-a, podržani borcima Vojnog vijeća Manbija, tvrde da je vojni napad jedini način da se oslobodi grad i da borci ISIL-a uzimaju civile za taoce u četvrti Sareb, sjeverno od Manbija.

Lokalni aktivisti iz Manbija su kazali da su civili blokirani u četvrti Sareb.

Druga lokalna grupa aktivista tvrdi da je ISIL zaprijetio da će spaliti civile ako SDF napreduje u četvrt Sareb.

Ove informacije nisu trenutno nezavisno potvrđene.

Sirijske demokratske snage pokušavaju istjerati ISIL iz Manbija od juna, uz podršku zračnih udara međunarodne koalicije.

ISIL ima kontrolu nad gradom od 2014.

Izvor: Al Jazeera i agencije