U Japanu pokrenut treći nuklearni reaktor

Svi reaktori u Japanu nalaze se uz obalu mora (AP)
Svi reaktori u Japanu nalaze se uz obalu mora (AP)

Nuklearni reaktor na otoku Shikoku, zaustavljen već više od pet godina, ponovno je pokrenut, i tek je treći u Japanu koji trenutno radi.

“Reaktor u Ikati stavljen je u funkciju u devet sati po lokalnom vremenu”, saopćila je kompanija Shikoku Electric Power.

Reaktor bi trebao početi proizvoditi i prenositi električnu energiju u ponedjeljak, pojasnila je kompanija, dodajući da će komercijalno iskorištavanje struje iz tog reaktora početi u septembru nakon završnih kontrola, prenosi Hina.

Protivljenje aktivista

“Upućujemo snažan protest operateru jer je pokrenuo reaktor uprkos protivljenju lokalnog stanovništva”, kazala je grupa za zaštitu okoliša Friends of the Earth Japan.

Ekološke grupe u Japanu generalno se protive ponovnom stavljanju u pogon nuklearnih reaktora i tvrde da lekcije iz katastrofe u Fukushimi nakon potresa i cunamija u martu 2011. nisu izvučene.

Reaktor u Ikati zaustavljen je krajem aprila 2011. zbog rutinskog održavanja, ali nije dosad mogao ponovno početi raditi zbog novih strožih normi koje su stupile na snagu u smislu otpornosti na prirodne katastrofe, avionske nesreće ili atentate.

Sve reaktori u Japanu nalaze se uz obalu mora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO