Tinejdžerka iz Britanije poginula u Siriji

Shamima Begum (15), Amira Abase (15) i Kadiza Sultana (16) su iz Londona otišle 17. februara prošle godine (AP)

Jedna od tri tinejdžerke, koje su prošle godine napustile London da bi se priključile grupi Islamska država Irak i Levant, poginula je u, kako se vjeruje, zračnim udarima u Siriji.

U pitanju je Kadiza Sultana (16) koja je sa dvije prijateljice u februaru otišla da se pridruži ISIL-u, prenosi Tanjug.

Advokat Tasnime Akunjee je Reutersu rekao da je porodica saznala prije nekoliko sedmica u Raqqi da je Sultana poginula.

Britanski mediji navode kako se vjeruje da je ona poginula u zračnim udarima u Siriji.

Djevojčice Shamima Begum (15), Amira Abase (15) i Kadiza Sultana (16), učenice londonske akademije Bethnal Green, napustile su Veliku Britaniju 17. februara 2015. 

Prije nego što je njihov nestanak prijavljen, britanska policija je navodno 2. februara predala pismo djevojkama u kojem ih pozivaju da od roditelja zatraže dozvolu da policiji daju iskaz o slučaju ranije nestale Britanke koja je 2014. godine napustila Veliku Britaniju kako bi se pridružila ISIL-u.

Djevojčice to pismo nisu pokazale svojim roditeljima, a potom su nestale.

Porodice nestalih Britanki, sa druge strane, policiju optužuju jer im pismo nije poslano direktno.

Odlazak u ISIL

Nakon što su iz Londona avionom doputovale u Istanbul 17. februara prošle godine, mlade Britanke su snimljene tokom ukrcavanja u autobus za Sanliurfi, koja se nalazi nedaleko od turske granice sa Sirijom. Na snimcima se mogu vidjeti kako sa putničkim torbama u rukama mijenjaju više čekaonica za putnike.

Do pomenutih snimaka došla je istanbulska policija u okviru istrage o nestanku pomenutih djevojaka. Nakon provedene noći na autobuskom terminalu, tri djevojke su 18. februara u dnevnom terminu ušle u autobus za Sanliurfu.

Prema izvoru iz grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji je tražio da ostane anoniman iz sigurnosnih razloga, Iračanin koji radi za ISIL i živi u Iraku, dopisivao se putem društvenih mreža s tri djevojke iz Britanije predstavljajući se, pod lažnim imenom, kao djevojka iz Britanije. Uspio ih je uvjeriti da pobjegnu u Siriju i napuste “nevjerničku zemlju”, kako bi živjele u okrilju samozvanog halifata.

Ovaj izvor kaže, u posebnoj izjavi za Al Jazeeru, da su se tri djevojke, nakon što su 17. februara stigle u Tursku, u Istanbulu ukrcale na autobus za Gaziantep, a odatle za grad Urfu. Tu ih je dočekao jedan mladić kojeg je poslao Iračanin koji se prethodno dopisivao s njima. Kada ih je dovezao u mjesto Tell Abyad na sjeveru Raqqe, dočekali su ih pripadnici ISIL-a i odmah prebacili u jedno od njihovih sjedišta u gradu.  

Izvor: Al Jazeera i agencije