SAD želi promatrače na ruskim vježbama

Ruski general rekao je da će manevri biti proba za borbenu gotovost i način na koji surađuju zračne, pomorske i kopnene snage (AP)
Ruski general rekao je da će manevri biti proba za borbenu gotovost i način na koji surađuju zračne, pomorske i kopnene snage (AP)

Zapovjednik američke vojske za Europu, general Ben Hodges, izjavio je da Rusija treba dozvoliti promatračima, uključujući zapadne novinare, da prisustvuju njihovim predstojećim vojnim vježbama.

Hodges nije želio iznositi pretpostavke o broju ruskih vojnika ili spekulirati o namjerama ruskog predsjednika Vladimira Putina pred najavljene, velike manevre na jugu Rusije koji će, vjerojatno, obuhvatiti i Krim.

Međutim, on je naglasio da bi Rusija mogla pomoći u odgovoru na zabrinutosti tako što će pratiti primjer Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u Europi, koji su Moskvi dozvolili da pošalje promatrače.

Manevri u rujnu

Neimenovani dužnosnik američke obavještajne službe izjavio je da nedostatak promatrača na vježbama ruske vojske izaziva zabrinutost i izrazio je nadu da je u pitanju previd.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je u prosincu prošle godine da će glavna vježba u 2016. godini biti proba vojnika Južne vojne oblasti, u koju sada spada Krim te Crnomorska flota. Manevri se održavaju u rujnu.

List ruske vojske Crvena zvijezda prenio je u siječnju izjavu generala pukovnika Aleksandra Galkina, koji je rekao da će manevri biti proba za borbenu gotovost i način na koji surađuju zračne, pomorske i kopnene snage. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO