Rusija na Krim razmjestila proturaketni sistem S-400

U srpnju je objavljeno da će Rusija raspoređivanjem najnovijeg sustava zatvoriti nebo nad poluotokom za sve napade i provokacije iz zraka (EPA)

Rusija je na anektirani poluotok Krim razmjestila napredni proturaketni obrambeni sustav S-400, izvijestile su u petak ruske novinske agencije, pozivajući se na priopćenje ruskoga ministarstva obrane, prenosi Hina.

Vijest je objavljena dva dana pošto je predsjednik Vladimir Putin rekao da će poduzeti protumjere nakon, kako je kazao, sukoba između ruskih vojnih snaga i ukrajinskih sabotera na sjeveru Krima. Ukrajina negira da je bilo sukoba. 

Agencije su sredinom srpnja prenijele pisanje Washington Timesa da će Rusija raspoređivanjem najnovijeg raketnog sustava S-400 na Krimu zatvoriti nebo nad poluotokom za sve napade i provokacije iz zraka.

Zapovjednik 18. raketnog puka 31. divizije Protuzračne obrane, potpukovnik Jevgenij Olejnikov, rekao je tada da će Ministarstvo obrane Rusije u kolovozu na Krimu postaviti najnoviji raketni sustav S-400 trijumf, prenijele su agencije.

Zaštita i faktor odvraćanja

Potpredsjednik krimske Vlade Ruslan Balbek tada je rekao da će raspoređivanjem S-400 na Krimu nebo iznad poluotoka biti zaštićeno od svakog napada i provokacije i postati snažan faktor odvraćanja “zračnih huligana iz NATO-a”.

Stalni izaslanik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško upozorio je u srpnju da “Crno more nikada neće postati NATO jezero”.

“Poduzet ćemo sve potrebne mjere kako bismo neutralizirali sve moguće prijetnje i pokušaje vojnog pritiska na Rusiju iz južnog pravca”, navodi Gruško.

Do sada je zračni prostor Krima čuvao sustav prethodne generacije S-300.

Rusija je ukrajinski Krim pripojila 2014. godine. 

Izvor: Agencije