Putin zamijenio šefa osoblja Kremlja

Ivanov, Putin i Vajno: Sa primopredaje dužnosti u Kremlju (AP)
Ivanov, Putin i Vajno: Sa primopredaje dužnosti u Kremlju (AP)

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin postavio je Antona Vajnoa (44) za novog šefa kremaljske administracije, saopćila je danas služba za odnose sa medijima Kremlja.

Vajno je do sada bio zamjenik šefa osoblja Predsjedništva, a na čelo kremaljske administracije dolazi umjesto Sergeja Ivanova koji je do sada obavljao tu funkciju, prenose agencije.

Putin je rekao danas kako je Ivanov sam tražio da ode sa tog položaja, navodi Reuters.

Ruski lider je ranije danas potpisao nalog kojim se Ivanov smjenjuje sa mjesta šefa kremaljske administracije, a na to mjesto se postavlja njegov dosadašnji zamjenik Vajno.

Blizak saradnik 10 godina

U komentaru ruskoj televiziji, Putin je kazao kako je Ivanov preporučio Vajna da ga zamijeni na čelu predsjedničke administracije, dodaje britanska agencija.

„Dobro se sjećam našeg dogovora o činjenicama koje ste molili da ne budu dio posla dok ste bili šef predsjedničke administracije za period od četiri godine“ rekao je Putin Ivanovu.

„Zato mi je drago kada čujem da imate želju da se prebacite na drugo radno područje“ dodao je Putin.

„On (Ivanov) je bio u Putinovom najbližem krugu povjerenja“, komentarisao je Ivanovljevu smjenu za Al Jazeeru Fred Weir, dopisnik Christian Science Monitora.

„Ivanov je bio u svakoj Putinovoj vladi u posljednjih deset godina. Ne otpuštate čovjeka poput njega bez dobrog razloga. Ali, još uvijek nemamo pojma koji je pravi razlog njegove smjene”, napominje Weir.

Mnogi nezavisni posmatrači smatrali su Ivanova glavnim peretendentom na predsjedničko mjesto u vrijeme kada je Putinu 2008. godine isticao drugi predsjednički mandat.

Međutim, Putin je mjesto predsjednika prepustio Dmitry Medvedevu, sadašnjem ruskom premijeru, prije nego se vratio na predsjedničku funkciju 2012. godine. 

Specijalni predstavnik za okoliš

U saopćenju Kremlja se navodi kako će Ivanov, bivši ministar odbrane, sada raditi kao specijalni predstavnik za pitanja konzervacije, okoliša i transporta.

Ivanov, koji je radio sa Putinom u sovjetskoj špijunskoj agenciji KGB, postavljen je za šefa osoblja Kremlja krajem 2011. godine, nekoliko mjeseci prije reizbora Putina 2012. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO