Cannes zabranio ‘burkini’ na plaži

Odlukom se zabranjuje pristup plaži i kupanje svakome tko nema uobičajen kupaći kostim, u skladu s običajima i načelom sekularnosti (EPA)
Odlukom se zabranjuje pristup plaži i kupanje svakome tko nema uobičajen kupaći kostim, u skladu s običajima i načelom sekularnosti (EPA)

Grad Cannes na jugoistoku Francuske, poznat po svom filmskom festivalu, objavio je u četvrtak da je odlukom gradske uprave zabranio nošenje ‘burkinija’, kupaćeg kostima koji pokriva čitavo tijelo.

Po toj odluci koju je 28. srpnja potpisao republikanski (desnica) gradonačelnik David Lisnard, “zabranjuje se pristup plaži i kupanje (…) svakome tko nema uobičajen kupaći kostim, u skladu s običajima i načelom sekularnosti, poštujući higijenske i sigurnosne propise”, prenosi Hina.

‘Napadna odjeća koja upućuje na vjernost terorističkim pokretima’

Po odluci gradonačelnika, “kupaći kostim koji napadno pokazuje vjersku pripadnost dok su Francuska i mjesta vjerskih obreda trenutačno na meti terorističkih napada, moglo bi povećati rizik narušavanja javnog reda (gužve, tučnjave i sl.) koje moramo spriječiti”.

“Nije riječ o zabrani nošenja vjerskih oznaka na plaži”, rekao je za AFP Thierry Migoule, glavni direktor gradskih služba u Cannesu, “nego o napadnoj odjeći koja upućuje na vjernost terorističkim pokretima koji su nam objavili rat”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO