Tvrdnja i demanti o pokušaju terorizma na Krimu

Ruski mediji su javili da je u sukobu koji se dogodio, poginuo jedan pripadnik FSB-a, te jedan ruski vojnik (Reuters)

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) priopćila je danas da je spriječila teroristički napad na Krimu koji je navodno organizirala obavještajna agencija ukrajinskog Ministarstva obrane, no službeni Kijev takvu je informaciju odmah demantirao.

Ruski mediji su javili, pozivajući se na FSB, kako se sve odigralo prije dva dana.

U sukobu koji se tom prilikom dogodio, poginuo je jedan pripadnik FSB-a, te jedan ruski vojnik.

Na mjestu sukoba pronađeno je 20 eksplozivnih naprava, streljivo i posebno oružje koje koriste specijalne jedinice Oružanih snaga Ukrajine, navodi Sputnjik.

Kijev tvrdi da je informacija – lažna

“Cilj diverzanata je bila destabilizacija socijalno-političke situacije na poluotoku Krimu tokom priprema i održavanja federalnih i regionalnih izbora”, navedeno je na stranicama FSB-a.

“Državljani Ukrajine i Rusije koji su pomagali u pripremanju terorističkih napada su uhapšeni. Oni upravo daju izjavu u kojoj to priznaju”, prenijeli su ruski mediji.

U Kijevu te navode je demantirao glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe.

“To je lažna informacija”, rekao je za Reuters.

Umiješali se Putin i Porošenko

U cijelu priču kasnije su se uključila i dvojica predsjednika – Vladimir Putin i Petro Porošenko. Dok je Putin optužio ukrajinske vlasti za pokušaj provociranja novog sukoba na Krimu, Porošenko odgovara da su te ruske optužbe “cinični uvod za nove ruske vojne prijetnje”.

“To [na Krimu] je alarmantna vijest. Naše specijalne službe su spriječile upad skupine za sabotaže ukrajinskog ministarstva obrane na Krimu. Ljudi koji su prigrabili vlast u Kijevu prešli su na teror”, rekao je Putin.

Porošenko je odbacio takve optužbe, te dodao da Rusija neće diskreditiranjem Ukrajine uspjeti isposlovati ukidanje međunarodnih sankcija, prenosi Reuters.

“Pokušaj izazivanja nasilja je vrlo opasna igra. “U tim uvjetima, susret skupine Normandija (Francuska, Njemačka, Rusija i Ukrajina) u Kini na G20, 4. i 5. rujna nema nikakvog smisla”, ocijenio je Putin.

Pozvao je Zapad da izvrši pritisak na vlasti u Kijevu ako stvarno želi mirno rješenje ukrajinskog sukoba.

Izvor: Agencije