Putin: Snabdijevat ćemo Armeniju oružjem

Sargasjan je informisao Putina o rezultatima razgovora o rješavanju pitanja Nagorno-Karabakha (Reuters)
Sargasjan je informisao Putina o rezultatima razgovora o rješavanju pitanja Nagorno-Karabakha (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija poštovati svoje obaveze i nastaviti da snabdijeva Armeniju oružjem.

“Što se tiče oružja, radimo sa Armenijom prema programu”, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa armenskim predsjednikom Seržom Sargasjanom.

“Armenija je članica Organizacije za kolektivnu sigurnost. To je naš saveznik i imamo recipročne obaveze. Rusija uvijek poštuje svoje obaveze”, rekao je Putin.

On je dodao da svaka zemlja može da nabavi bukvalno svako oružje na savremenom tržištu naoružanja, prenosi Tass. 

“Zemlja poput Azerbejdžana, koja je proizvođač nafte i ima brzo rastuću ekonomiju i dovoljne količine zlatnih rezervi, sigurno može da kupi oružje gdje god hoće”, rekao je Putin.

U isto vrijeme on je istakao da je neophodno rješavati postojeće probleme mirnim putem.

Sargasjan je informisao Putina o rezultatima razgovora o rješavanju pitanja Nagorno-Karabakha, koje je vodio sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Diplomatska ofanziva

Na sastanku održanom početkom sedmice u Bakuu, predsjednici Rusije Vladimir Putin, Irana Hassan Rouhani i Azerbejdžana Ilham Alijev usvojili su deklaraciju u kojoj se definira spremnost ovih zemalja da se suprotstave terorizmu, ekstremizmu, organiziranom kriminalu, kao i nezakonitoj trgovini oružjem, narkoticima i trgovini ljudima.

Također, navedene države su saglasne da konflikti u regiji predstavljaju glavni izazov za regionalnu saradnju, te da je potrebno riješiti sve probleme, i to na principima međunarodnog prava.

U dokumentu se navodi da će zemlje potpisnice nastaviti razvijati ravnopravnu saradnju i politički dijalog po svim pitanjima i uz poštovanje interesa svih strana.

Dogovoren je i nastavak saradnje u različitim segmentima ekonomije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO