Novorođenče žrtva Zika virusa u SAD-u

Majka bebe je zaražena tokom putovanja u Latinsku Ameriku (AP)
Majka bebe je zaražena tokom putovanja u Latinsku Ameriku (AP)

Beba rođena sa moždanim anomalijama koje je izazvao virus Zika, preminula je ubrzo nakon rođenja u Texasu, što je prvi smrtni slučaj od Zike u toj američkoj saveznoj državi, objavili su zvaničnici.

Navedeno je da se majka bebe inficirala Zikom tokom putovanja u Latinsku Ameriku i da je beba rođena u okrugu Harris u blizini Houstona.

Raniji slučajevi

Prva osoba koja je preminula od Zike u SAD-u bio je stariji čovek u saveznoj državi Utah, koji je umro u junu ove godine.

Portparol američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao je za AFP da je u SAD-u rođeno petnaestero djece sa anomalijama povezanim sa Zikom, kao i da je virus izazvao šest pobačaja.

Guverner Floride Rick Scott danas je kazao da su na području okruga Miami-Dade registrovana četiri nova slučaja oboljenja od Zike nakon ujeda komaraca.

Time je broj zaraženih od ujeda lokalnih komaraca porastao na 21 osobu.

Izvor: Agencije
 


Povezane

33 pripadnika američke vojske i jedna trudnicazaraženi su virusom Zika.Glasnogovornik Pentagona je rekao da su vjerojatno zaraženi izvan Sjedinjenih Američkih Država.Zabrinutost zbog širenja bolesti koju prenose komarci, međutim, sve je veća, jer je utvrđeno da je nekoliko ljudi zaraženo na Floridi.

Četiri pacijenta koja boluju od virusa Zika u Miamiju,  vjerovatno su zaražena komarcima iz susjednog  naselja. Zdravstveni stručnjaci već dugo upozoravaju da je Miami područje visokog rizika i da je infekcija, za sada, ograničena na manji dio grada.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO