NATO: Članstvo Turske ne dovodi se u pitanje

Turska zastava ispred sjedišta NATO-a: NATO računa na kontinuirani doprinos Turske, Turska može računati na solidarnost i podršku NATO-a (Reuters)

Članstvo Turske u NATO-u „ne dovodi se u pitanje“ nakon pokušaja udara u julu u toj državi, saopćila je Sjevernoatlantska alijansa ističući svoju nedvosmislenu i kontinuiranu podršku zvaničnoj Ankari, javljaju agencije.

„NATO računa na kontinuirani doprinos Turske i Turska može računati na solidarnost i podršku NATO-a“, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu u saopćenju izdatom kao odgovor na spekulacije u medijima, prenosi AFP.

Izjava zvaničnika Alijanse uslijedila je samo dan nakon veoma značajne posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Rusiji, što je izazvalo spekulacije o narušavanju veza Ankare i NATO-a.

Turska je druga vojna sila u NATO-u i ključni je saveznik Zapada na Bliskom istoku.

Lungescu je podsjetila kako je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg telefonom razgovarao sa Erdoganom odmah poslije pokušaja puča, „snažno osudivši pokušaj udara i izrazivši punu podršku turskim demokratskim institucijama“.

Stoltenberg je, po njenim riječima, izrazio podršku izabranoj Vladi Turske i poštovanje hrabrosti turskog naroda. Također je uputio saučešće porodicama onih koji su izgubili živote u pokušaju puča, navela je ona.

Ankara nezadovoljna rezultatima

Ranije je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kazao kako odluka o jačanju saradnje s Rusijom u odbrambenoj industriji nije usmjerena protiv NATO-a.

„Postoje države koje izvan NATO-a sarađuju na polju odbrambene industrije, uključujući i raketne sisteme. Turska je do danas imala želju za saradnjom sa zemljama članicama NATO-a, no rezultati koje smo dobili nisu nas zadovoljili. U tom smislu je potpuno normalno da ulazimo u druge opcije. Ne smatramo to korakom protiv NATO-a“, rekao je on.

Erdogan se jučer sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Petersburgu, nakon višemjesečnih napetosti između dvije zemlje izazvanih rušenjem ruskog ratnog aviona u blizini sirijske granice u novembru prošle godine.

Šef turske diplomatije istakao je i kako Zapad neće određivati budućnost odnosa Turske i Rusije, prenosi Anadolija.