Jemenska vojska najavila ofanzivu

Položaji Husija ponovno na udaru jemenske vojske (Al Jazeera)

Načelnik Generalštaba jemenske vojske Mohammed al-Maqdisi najavio je ofanzivu protiv šiitskog pokreta Husi i pristalica bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

U međuvremenu, zračne snage Arapske koalicije izvele su prve napade na položaje pobunjenika u Sani, prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci.

Izjava šefa jemenske vojske uslijedila je nakon što su snage jemenske vojske i Narodne odbrane ostvarile napredak u oblasti Nihm, istočno od Sane.

Obustava letova

Avioni koalicije koju predvodi Saudijska Arabija izveli su udare na nekoliko oblasti pod kontrolom pobunjenika Husi, a pružili su i zračnu podršku jemenskoj vojsci u ofanzivi na Nihm.

Uništena je i balistička raketa prije lansiranja sa uporišta Husija.

Zbog novog vala udara, saudijsko Ministarstvo odbrane obustavilo je sve letove od i prema aerodromu u Sani u trajanju od 72 sata.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Snage odane predsjedniku Jemena pokrenule su novu ofanzivu istočno od glavnog grada Sane.Sve se događa u trenutku kad je mirovna inicijativa pod pokroviteljstvom UN-a u Kuvajtu završena bez uspjeha.

Published On 07 Aug 2016

Najmanje 20 osoba je poginulo i ranjeno na jemenskoj granici sa Saudijskom Arabijom, u sukobima između pripadnika pobunjeničkog pokreta Husi i državnih snaga. Borbe su intenzivirane nakon neuspjeha mirovnih pregovora.

Published On 06 Aug 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO