Francuska djevojčica optužena za planiranje napada

Pripadnici i pristalice ISIL-a koriste aplikaciju Telegram za razne svrhe - od prodaje robova do planiranje napada (AP)
Pripadnici i pristalice ISIL-a koriste aplikaciju Telegram za razne svrhe - od prodaje robova do planiranje napada (AP)

Jedna 16-godišnja djevojčica iz Francuske optužena je u glavnom gradu Parizu za podržavanje oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i za pokušaj pripreme napada, objavili su tužitelji, a prenijele agencije.

Djevojka, čije ime nije još objavljeno, navodno je koristila aplikaciju na društvenim medijima za širenje poziva ISIL-a na činjenje nasilnih djela, objavio je ured pariškog tužitelja u srijedu.

Sudija je tinejdžerku optužio za učešće u „kriminalnom terorističkom udruženju“ i za „poticanje na činjenje terorističkih djela kroz medije u internetskoj komunikaciji“.

Istražitelji navode kako je djevojčica bila „ekstremno radikalizirana“ i da je bila administrator grupe za komunikaciju na internetu posvećene ISIL-ovoj propagandi na aplikaciji Telegram, a koju su osobe osumnjičene za borce grupe koristile za komunikaciju, izjavila je zamjenica tužitelja Laure Vermeersch.

Vermeersch dodaje kako djevojčica, koja ranije nije imala kriminalnu historiju, nije spominjala neke posebne napade.

Istražitelji sada pokušavaju ući u trag drugim učesnicima chat grupe i saznati da li je optužena imala moguće saradnike u navodnom planu za napad ili u širenju ISIL-ove propagande.

Ona je uhapšena u četvrtak u području Melun, južnom pariškom predgrađu, tokom jedne policijske operacije.

Vanredno stanje

Ovo nije prvi put da je maloljetna djevojka privedena u Francuskoj pod sumnjom za pokušaj izvršenja napada.

U martu, djevojke od 15 i 17 godina su optužene za učešće u kriminalnoj terorističkoj grupi za navodno planiranje napada na određenu metu, moguće na parišku koncertnu dvoranu, a kao model napada je korišten novembarski masakr u klubu Bataclan u Parizu.

No, istražitelji su priznali kako plan nije bio u razvijenom stanju.

Francuska živi u vanrednom stanju skoro devet mjeseci, od koordiniranog napada u novembru u Parizu kada je ubijeno 130 osoba. Ovi napadi se povezuju sa ISIL-om.

Parlament ove europske države produžio je ove mjere sigurnosti za još šest mjeseci nakon napada kamionom u južnom gradu Nici 14. jula kada su poginule najmanje 84 osobe, a odgovornost je i tada preuzeo ISIL.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO