Cavusoglu: Saradnja s Rusijom nije prijetnja NATO-u

Cavusoglu kaže da Gulenova organizacija radi na narušavanju odnosa Turske i Rusije (Anadolija)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kazao je da odluka o jačanju saradnje s Rusijom u odbrambenoj industriji nije usmjerena protiv NATO-a.

“Postoje zemlje koje izvan NATO-a sarađuju na polju odbrambene industrije, uključujući i raketne sisteme. Turska je do danas imala želju za saradnjom sa zemljama članicama NATO-a, no rezultati koje smo dobili nisu nas zadovoljili. U tom smislu je potpuno normalno da ulazimo u druge opcije. Ne smatramo to korakom protiv NATO-a”, rekao je on.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan napravio je veliki korak u obnavljanju narušenih odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dvojica lidera jučer su se sastala u Sankt Petersburgu, nakon višemjesečnih napetosti između dvije zemlje, izazvanih rušenjem ruskog ratnog aviona u blizini sirijske granice u novembru prošle godine.

Šef turske diplomatije istakao je i kako Zapad neće određivati budućnost odnosa Turske i Rusije, prenosi Anadolija.

Cavusoglu je rekao da Turska i Rusija formiraju mehanizam po pitanju Sirije, na nivou ministarstava, obavještajnih službi i vojske.

“Ranije smo (sa Rusijom) imali različite mehanizme. Između vojske, ministarstava vanjskih poslova i obavještajnih službi. Sada formiramo jedan trilateralni mehanizam. Zajedno sa našim šefom obavještajne službe večeras u Sankt Petersburg putuju naši ljudi iz Ministarstva i Oružanih snaga. Kasnije ćemo održati sastanak na višem nivou, sa učešćem ministara vanjskih poslova”, rekao je Cavusoglu.

‘Narušavanje odnosa’

Govoreći o poduzimanju mjera protiv organizacije koju Turska smatra odgovornom za pokušaj državnog udara u Turskoj 15. jula, Cavusoglu je istakao kako “FETO otvoreno radi na narušavanju odnosa Turske sa Rusijom i svim drugim zemljama.”

Ankara za organizaciju pokušaja puča krivi sljedbenike imama Fethullaha Gulena, koji živi u dobrovoljnom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rekao je da su privedeni neki od pilota umiješanih u obaranje ruskog aviona u novembru prošle godine.

“Oni će biti procesuirani ne zbog umiješanosti u taj događaj, nego zbog članstva u terorističkoj organizaciji FETO”, istakao je Cavusoglu, te dodao da su u Libiji zatvorene škole povezane sa Gulenom.

Šef turske diplomatije kaže kako je vidljivo da organizacija Gulenovih sljedbenika pokušava unaprijediti odnose s Egiptom, ali nema konkretnih informacija u vezi s mogućim odlaskom vođe te organizacije u Egipat.

Cavusoglu je rekao je i da je bjegunac Abdullah Buyuk član, kako kaže, organizacije FETO u Bugarskoj, zatražio politički azil.

“Bugarske institucije su to odbile, odlučile su ga izručiti Turskoj i izručenje je u toku”, rekao je Cavusoglu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO