Rusija pozvala NATO na konsultacije

Rusija je spremna na konsultacije o vojnim aktivnostima u pograničnim oblastima kako bi se izbjegli incidenti na moru i u zraku (AP)

Rusko Ministarstvo odbrane pozvalo je stručnjake NATO-a na konsultacije o vojno-političkoj situaciji u Evropi, u septembru u Moskvi, rekao je zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov, dodavši da je Rusija spremna za konstruktivan dijalog sa NATO-om.

“Bez obzira na to što nemamo identične poglede na uzroke i posljedice odluka koje su donijete na samitu Alijanse u Varšavi, ruska strana je izrazila spremnost za konstruktivan dijalog o pitanjima od uzajamnog interesa”, rekao je Antonov, a prenijela agencija RIA Novosti.

Antonov je rekao da je na julskom zasjedanju Vijeća Rusije i NATO-a ruska strana predložila “pozitivan program” razvoja međusobnih odnosa sa Alijansom.

‘Smanjenje napetosti’

Prema njegovim riječima, realizacija tog programa doprinijela bi “smanjenju napetosti i sprečavanju vojnih incidenata na liniji dodira oružanih snaga dvije strane”, prenosi Tanjug.

Ministarstvo odbrane Rusije je spremno za konsultacije sa baltičkim državama, Poljskom, Švedskom i Finskom o vojnim aktivnostima u pograničnim oblastima kako bi se izbjegli incidenti na moru i u zraku, rekao je Antonov.

RIA novosti podsjeća da je na samitu NATO-a u Varšavi prošlog mjeseca donijeta odluka o značajnom jačanju istočnog krila Alijanse i da NATO namjerava već naredne godine da rasporedi četiri multinacionalna bataljona u baltičkim državama i Poljskoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO