Muslimanke odgovorile Trumpu: Čujete li nas sada?

'Ove četiri muslimanke su promijenile izgled američke politike', napisala je korisnica Twittera Muslim Girl (Twitter / Screenshot)

Poruke muslimanki republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu preplavile su Twitter nakon što se on narugao majci ubijenog američkog vojnika Humayuna Khana.

Ghazala Khan prošle sedmice je stajala pored supruga Khizra, koji je u govoru na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji podržao predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton i rekao da njegov sin, koji je poginuo u Iraku, vjerovatno ne bi ni mogao ući u Sjedinjene Američke Države da se pitao Donald Trump.

Khizr Khan je kazao da Trump vrijeđa američke muslimane, a republikanski kandidat je kasnije komentarisao ponašanje Ghazale Khan:”Pogledate li tu ženu koja je ondje stajala, ona nije ništa izustila… Možda joj nije bilo dopušteno išta reći. Prosudite sami”.

U autorskom tekstu za Washington Post, Ghazala Khan je napisala da je kao majka, bila preplavljena emocijama na konvenciji, suočena sa velikim portretom njenog ubijenog sina. “Donald Trump ima djecu koju voli. Da li se zaista mora pitati što nisam govorila”, napisala je Khan.

Deseci hiljada muslimanki u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama oglasile su se na Twitteru, na inicijativu Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), koristeći hashtag #CanYouHearUsNow (“Čujete li nas sada”).

“Obučavam mlade mirovne aktiviste o efikasnom zagovaranju koristeći pripovijedanje, medije i društvene mreže”, napisala je Rabia Chaudry.

„Muslimankama nije dozvoljeno da govore? Održala sam govor u okviru TEDTalks i dobila ovacije“, poručila je Dalia Mogahed.

„Ne čujete me? Pa, čuli su me u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda“, napisala je Alaa Murabit.

Maryam Amir poručila je Trumpu da je neznalica te kako ona ima crni pojas u taekwondou i zna Kur'an napamet.

Mona Hydar, koja je bila na naslovnici magazina People, napisala je: „Kada ISIS pokušava oteti moju religiju, zamjenjujem njihovu mržnju ljubavlju i krofnama“.

Izvor: Al Jazeera i agencije