SOHR: Više od 60 civila ubijeno u Siriji

U zračnim udarima Assadovih snaga na pobunjeničke četvrti u Halepu poginulo je šestoro ljudi, među kojima i troje djece (Reuters)

Više od 60 civila ubijeno je u sirijskom gradu Halepu i provinciji Idlib, saopćila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji (SOHR).

Najmanje 34 civila ubijena su kada su pobunjenici otvorili vatru na četvrti u Halepu pod kontrolom snaga lojalnih predsjedniku Basharu al-Assadu, a gotovo dvjesto civila je ranjeno, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Napad je uslijedio nekoliko sati prije isteka 72-satnog primirja koje je vlada proglasila povodom proslave ramazanskog Bajrama, prenosi Beta.

Sirijska državna agencija Sana prenijela je da su u raketnom padu pobunjenika ubijeno 23, a ranjeno 140 osoba.

Opservatorija je navela da je u zračnim udarima Assadovih snaga na pobunjeničke četvrti u Halepu u petak poginulo šestero ljudi, među kojima i troje djece.

U Halepu je blizu 200.000 civila potpuno odsječeno od svijeta zbog opsade sirijske vojske, koja pod snajperskom kontrolom drži put Castello, glavni put snabdijevanja i stratešku tačku, navodi Opservatorija.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ofanzivu sirijskih snaga i njihovih saveznika na civilne dijelove Halepa pod kontrolom opozicije i pozvalo na obustavu zračnih udara i otvaranje puta za prolaz humanitarne pomoći.

Zabrinutost UN-a

U zračnim napadima na grad Darkush u provinciji Idlib, kojeg kontroliraju pripadnici Al-Kaide, ubijena su najmanje 22 civila, a nekoliko desetina je ranjeno, rekao je Rahman, ali nije precizirao da li su udare izvele Assadove snage ili ruska avijacija.

Provincija Idlib na granici sa Turskom, od marta prošle godine je u rukama udruženih snaga Fronta Al Nusra, sirijskog ogranka Al-Kaide i pobunjenika i stalna je meta bombardera sirijske vojske.

Ured Ujedinjenih naroda (UN) za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) objavio je podatke o 300.000 osoba koje su zbog bombardiranja i sukoba zarobljene u Halepu, u Siriji te izrazio “duboku zabrinutost” zbog njihovog stanja, prenosi Anadolija.

Zamjenik glasnogovornika generalnog sekretara UN-a Farhan Haq kazao je kako OCHA s zabrinutošću prati situaciju 300.000 ljudi koji su zarobljeni u Halepu.

Haq je dodao kako su u posljednjih nekoliko sedmica sukobi intenzivirani u Halepu i opkoljenim područjima. On je naglasio kako stižu vijesti o zračnim napadima, bombardiranjima i žestokim sukobima u kojima gine ili biva ranjen veći broj civila.

Zbog sukoba duž ceste Castello koja predstavlja jedini izlaz iz grada, civilno stanovništvo je ostalo izolirano.

“U posljednjih nekoliko dana, žestoki sukobi onemogućavaju dostavu pomoći i povećavaju rizik od pogibije i ranjavanja civila”, istakao je Haq.

Izvor: Agencije