Gibraltar ne želi biti predmet cjenkanja

Ishod referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu izazvao je političku nestabilnost koja se posebno osjeti u dijelovima zemlje koji žele ostati u Europskoj uniji.

Španjolska je Vlada predložila zajedničku vlast nad Gibraltarom, koji ima jake socijalne i financijske veze s Madridom, ali se njegovi stanovnici smatraju Britancima.

Stijena imena Gibraltar prkosan je komadić nekadašnjeg Britanskog carstva, na samom rubu eurozone.

No, rezultat referenduma sve bi mogao promijeniti. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU, Španjolska bi mogla zatvoriti kopnenu granicu s Gibraltarom.

‘Britanska srca’ stanovnika

Sva roba bi se morala dopremati zrakoplovima ili brodovima, što bi ugrozilo lokalnu ekonomiju. Alternativa bi bila ostanak u Uniji.

No, napuštanje Ujedinjenog Kraljevstva slomilo bi britanska srca stanovnika. Ljudi poput Mosesa Benamora, čija obitelj ovdje živi već 300 godina, reći će da nikad neće prihvatiti španjolsku upravu.

“Nikad se ne bih odrekao britanske nacionalnosti. Ne. Godinama normalno živimo, sigurni smo. Ne znam što će se u budućnosti dogoditi u Europskoj uniji”, kaže ovaj stanovnik Gibraltara.

Osim priče o izlasku iz Unije, status Gibraltara povezuje se s pitanjem hoće li Škotska napustiti Kraljevstvo ili ne.

“Ovdje vlada veliki strah da će se Gibraltarom početi cjenkati. Ako se, primjerice, Europska unija odluči potruditi da zadrži Škotsku, mogla bi kompenzirati protivljenje Španjolske tome prijedlogom o zajedničkoj upravi nad Gibraltarom između Londona i Madrida. A to bi bilo suprotno izričitim željama gotovo svakog stanovnika Stijene”, izvještava s Gibraltara reporter Al Jazeere Laurence Lee.

Razgovori s Vladom Škotske

Gibraltar sada ulazi u izravne razgovore sa škotskom Vladom jer oba teritorija žele ostati u Uniji. A nitko nije raspoložen da ga zastrašuju.

“Prvo, sretno svakome tko misli da se Gibraltarom može cjenkati. Drugo, sretno svakome tko misli da politika ima ikakve veze s logikom. I treće, Ujedinjeno Kraljevstvo još nije odlučilo. Referendum jest održan. Oni koji žele izlazak iz EU-a govorili su da će, ako izgube, voditi kampanju dok ne pobijede i da to neće biti kraj priče. I oni koji žele ostati u EU govore isto”, kaže Fabian Picardo, Glavni ministar Gibraltara.

Diplomatski izazovi s kojima se suočava Ujedinjeno Kraljevstvo mogli bi izazvati kaos.

Ovde je, tijekom ‘Bitke kod Trafalgara’, britanska flota uništila snage Francuske i Španjolske. Sada možda, zajedno s ostatkom EU-a, Madrid smatra da je pravi trenutak da vrati ono što je njegovo.

Izvor: Al Jazeera