Obama: Ubistva Afroamerikanaca su ozbiljan problem

Posljednja policijska ubistva Afroamerikanaca izazvala su novi val protesta u SAD-u (AP)
Posljednja policijska ubistva Afroamerikanaca izazvala su novi val protesta u SAD-u (AP)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako ubojstva dvojice Afroamerikanaca, koja su u razmaku od dva dana počinili policajci u američkim saveznim državama Minnesoti i Louisiani pokazuju da se Amerika nužno mora suočiti s “pojavama rasnih predrasuda” u policijskim redovima.

“Tu nije riječ o izoliranim incidentima”, napisao je Obama na svojem Facebook profilu.

“Oni ukazuju na šire probleme unutar našeg pravosudnog sustava, na rasna razmimoilaženja koja se iz godine u godinu javljaju u svim segmentima sustava te posljedični gubitak povjerenja između snaga reda i prevelikog broja pripadnika zajednica kojima služe”, piše u Obaminu postu.

“Mi možemo i moramo više učiniti kako bismo uspostavili bolje prakse koje suzbijaju pojavu rasnih predrasuda unutar snaga zakona”, dodaje Obama, kako prenosi Hina.

Protesti i ubistva policajaca

Ubojstvo Philanda Castilea, nakon što ga je zaustavila policija u srijedu u Falcon Heightsu u Minnesoti, te ubojstvo Altona Sterlinga, dva dana ranije ispred trgovine mješovitom robom u Baton Rougeu, u Louisiani, posljednji su u nizu incidenata s policijom i vatrenim oružjem koji su doveli do prosvjeda i poziva za promjenu načina ophođenja policijskih službenika s crnačkom zajednicom.

“Priznati da imamo ozbiljan problem nikako nije oprečno poštovanju i zahvalnosti koje osjećamo prema golemoj većini policajaca koji svakoga dana svoje živote stavljaju na kocku kako bi nas zaštitili”, istaknuo je Obama.

On je dodao da dijeli osjećaje “ljutnje, frustracije i žalosti” koje su ova ubojstva izazvala diljem zemlje, prenosi Tanjug agenciju AP.

U Minnesoti su prošle noći izbili prosvjedi zbog ubojstava, a najmanje četiri policajca ubijena su iz snajpera u Dallasu, u američkoj državi Texas, za vrijeme prosvjeda u središtu grada.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO