NATO od SAD-a preuzeo raketni štit u Evropi

Raketni štit je predstavljen kao odbrana protiv napada 'odmetničkih država' na evropske gradove (EPA)

NATO je preuzeo kontrolu nad raketnim štitom kojeg su u Evropi sagradile Sjedinjene Američke Države, nakon što je Francuska dobila garancije da taj sistem vrijedan više milijardi dolara neće biti pod direktnom kontrolom Washingtona.

Raketni štit, predstavljen kao odbrana protiv bilo kakvih napada “odmetničkih država” na evropske gradove, jedan je od najosjetljivijih aspekata američke vojne podrške Evropi.

Rusija smatra kako je štit zapravo namijenjen da oslabi njihov nuklearni arsenal, što SAD odbacuje, prenosi Hina.

“Američki brodovi u Španiji, radar u Turskoj i baza raketnog štita u Rumuniji mogu sarađivati pod zapovjedništvom NATO-a”, rekao je dužnosnik NATO-a u petak u Varšavi tokom samita saveza.

Drugi dužnosnik NATO-a potvrdio je preuzimanje kontrole, izjavivši kako su “zadovoljeni uvjeti” da se štit stavi pod zastavu NATO-a.

Rusija ne odobrava ovaj prikaz sile svojih hladnoratovskih rivala u nekad komunističkom dijelu Evrope.

Washington se nada da će predaja kontrole nad štitom višedržavnom NATO-u umiriti ruske strahove.

Smatra se da evropske članice tog saveza nemaju nikakvog interesa u provociranju Rusije, koja je njihov glavni dobavljač energije. Evropske države biti će odgovorne za finansiranje i nadogradnju štita.

Preventivne snage

Sistem dolazi u vrijeme u kojem NATO priprema nove preventivne snage u Poljskoj i Baltiku nakon što je Rusija 2014. ilegalno anektirala Krim. Rusija na to odgovara slanjem tri nove divizije na zapad i jug države.

Francuska, koja s Rusijom i Njemačkom vodi diplomatske pokušaje za mir u istočnoj Ukrajini, tražila je garancije da će kontrola nad štitom biti stvarno prenesena na NATO, a ne zadržana pod kontrolom američkih generala.

Vojni zapovjednici imat će samo nekoliko sekundi da odluče hoće li iskoristiti štit za rušenje nadolazećih balističkih raketa. Službenici prenose kako će NATO slijediti pravila koja su formulirali ambasadori saveza u Briselu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako sumnja da je cilj NATO-a odbrana od iranskih raketa, referirajući se na prošlogodišnji historijski nuklearni dogovor između svjetskih sila i Teherana u kojem je sudjelovala i Rusija.

SAD je aktivirao raketni štit u Rumuniji u maju ove godine, a do kraja 2018. će započeti radove na štitu u Poljskoj, čime će se dovršiti odbrambena linija predložena prije gotovo deset godina. Nakon što se u potpunosti aktivira, štit će se protezati od Grenlanda do Azora.

Izvor: Agencije