Washington ne mari za Chilcotov izvještaj

Dok rezultati Istražne komisije za Irak pune naslovnice u Velikoj Britaniji, bivši i sadašnji dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država, koje su pokrenule invaziju na ovu zemlju, ne pridaju veliku pozornost tom izvješću.

Na ulicama Londona demonstranti su u srijedu izrazili bijes zbog nalaza Istražne komisije Johna Chilcota. U izvještaju se navodi da je bivši premijer Tony Blair svoju zemlju uvukao u irački rat.

Ali, u SAD-u nema značajnijih reakcija. Pojavilo se tek nekoliko fotografija na Instagramu na kojima bivši američki predsjednik George W. Bush na rođendan vozi bicikl s veteranima ranjenim u tom ratu. Njegov glasnogovornik kaže da Bush nije imao vremena pročitati izvještaj. Obamina administracija je samo navela da nisu učestvovali u izradi izvještaja, koji je obradio saradnju Busha i Blaira 2002. i 2003. godine.

“Neću komentirati odluke koje su dovele do rata u Iraku. Već godinama izvještavate o tim pitanjima. Podaci i činjenice su dostupni i svako može donijeti vlastiti sud”, kaže glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Izvještaj američkog Senata

Sličan izvještaj je 2008. godine sastavila komisija Senata SAD-a, koja je navela da je Bushova administracija preuveličala opasnost od iračkog oružja za masovno uništenje kako bi opravdala invaziju. Bush i republikanci su odbacili nalaze komisije.

Iako je u predsjedničkoj kampanji bio protiv rata, Obama nije naložio detaljnu analizu rata u Iraku. Rekao je da se želi fokusirati na završetak sukoba, u kojem je poginulo gotovo 4.500 američkih vojnika, i da ne želi gubiti vrijeme na pronalaženje krivaca. Analitičari tvrde da bi takav izvještaj bio koristan.

“Izvještaj bi pokazao da podatke koje serviraju obavještajne službe treba pažljivo provjeriti”, kaže Larry Korb iz Centra za američki progres.

Izvještaj Johna Chilcota ne poziva na procesuiranje Blaira i bivših britanskih zvaničnika, pa tako ni Busha. Ipak, protivnici rata u Iraku se pitaju kako spriječiti da se slično ponovno desi.

Izvor: Al Jazeera