Video: Petero povrijeđenih u bijegu pred bikovima

Petoro ljudi je povrijeđeno, od kojih dvoje teže, a petoro je privedeno zbog prijava za seksualno uznemiravanje – epilog je današnje, tradicionalne trke sa bikovima u Pamploni u Španiji.

“Bikovi nikoga nisu proboli, ali u bježanju je 56. godišnji muskarac zadobio ozbiljan prelom sinusne kosti, dok je drugi muškarac, starosti 66 godina, zadobio teži potres mozga”, objavili su bolnički zvaničnici.

Turisti su čekali puštanje šest bikova kako bi manje od tri minuta bježali od njih niz uske ulice Pamplone, u dužini od 800 metara, iako su ih organizatori upozoravali da “na ovom festivalu mogu da poginu”, prenosi AFP.

Na ovom festivalu, koji datira iz srednjeg vieka, od 2009. godine je poginlo 16 ljudi.

Protiv ovog festivala postoji i višegodišnja borba organizacija za zaštitu životinja, čiju je peticiju za zaustavljanje “mučenja bikova” do sada potpisalo 285.000 Španaca

Ljetni festival San Fermin, na kojemu trkače love bikovi kroz uske ulice grada, privlači hiljade posjetitelja iz cijeloga svijeta.

Nekada su istim gradskim ulicama pastiri vodili bikove u arenu u kojoj bi se održavala korida, odnosno borba s bikovima gdje uglavnom pobjeđuje toreador, a bik završi na tanjurima lokalnog stanovništva. S vremenom su građani počeli učestvovati u vođenju bikova, tjerajući ih pritom novinama, a kada su se pridružili stranci običaj je prerastao u najpoznatiju špansku feštu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Pristalice tvrde da je riječ o tradiciji koju treba sačuvati, dok protivnici kažu da je riječ o riskiranju dječijih života i žrtvovanju životinja.

Published On 05 May 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO