Video: Pakleni put od Eritreje do Italije

Tsega se sa svoje dvoje djece iz Eritreje zaputila u Italiju da bi tamo tražila azil. Na putu se suočila sa strašnim stvarima.

Morala je proći kroz Saharu, a tu su je zarobili banditi koji su je silovali.

“Moja djeca nisu znala šta se događa“, priča ona.

Nakon toga su Tsegu i njenu djecu čekale strahote Sredozemnog mora.

Ona se i dalje nada svijetloj budućnosti.

‘To je život’

“I prije putovanja smo čuli za tu rutu i znali smo da je u Sredozemnom moru puno brodova potonulo. Znali smo da je i puno ljudi umrlo na tom putovanju, ali to je život“, ističe ona.

Tsega je bila primorana da napusti Eritreju zato što ju je tamošnja vlast maltretirala, nakon što je njen muž napustio vojsku.

“Njegova plata je bila mala. Znao je da će ako napusti vojsku biti kažnjen i smješten u zatvor“, tvrdi ona.

Tsega trenutno živi u kampu, ali se nada da će ga ubrzo napustiti.

Nada se da će nakon toga svoj stari život ostaviti iza sebe.

“Osjećamo da je ovo druga šansa, mi smo kao novorođenčad“, zaključuje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Blizu 500 izbjeglica tokom noći stiglo je u Srbiju iz Makedonije i Bugarske. Isto toliko ih je u neformalnom kampu na Horgošu. Nadaju se da će ući u Mađarsku. Oni koji su to ilegalno pokušali, vraćeni su u Srbiju. Mnogi od njih, sa povredama, svjedoče o brutalnosti tamošnje policije.

Mađarska je od ponoći počela u tranzitnu zonu granice sa Srbijom vraćati sve izbjeglice pronađene u krugu od osam kilometara unutar svog teritorija. To je jedna od mjera kojom pokušava smanjiti priliv izbjeglica u svoju zemlju. Uz to, na mađarskoj strani granice pojačano je prisustvo policije i vojske, a standardnim patrolnim ekipama dodani su i […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO