Afroamerikanci: Ubijaju nam djecu bez razloga

Stotine stanovnika Baton Rougea, u američkoj saveznoj državi Louisiani, protestirale su zbog smrti Afroamerikanca kojeg je ubio policajac. Ministarstvo pravosuđa SAD-a pokrenulo je istragu o incidentu, koji je snimljen mobitelom.

Počelo je pozivom policiji zbog toga što jedan muškarac nekome prijeti pištoljem. Za samo nekoliko sekundi situacija je eskalirala. Nakon što je policajac uzviknuo: “Ima pištolj!”, odjeknulo je nekoliko hitaca – vidi se na snimku.

Na snimku drugog svjedoka vidi se kako 37-godišnji Alton Sterling umire na ulici. Vidi se i kako jedan od policajaca uzima nešto iz Sterlingovog džepa. Svjedoci tvrde da je riječ o pištolju.

Majka Sterlingovog djeteta javno je zatražila pravdu, stojeći uz sina koji se ne može pomiriti sa smrću oca.

Primjer policijske brutalnosti

“Kao majka, sada sam prisiljena odgajati sina koji će se sjećati šta se desilo njegovom ocu”, kaže Sterlingova nevjenčana supruga Quinyeta McMillon.

Ministarstvo pravosuđa otvorilo je istragu o kršenju građanskih prava, a dvojica bijelih policajaca su suspendirana. Ali, borci za građanska prava smatraju ovo još jednim primjerom policijske brutalnosti protiv Afroamerikanaca.

“Ono što ćemo danas učiniti je iskorijeniti jedan posto loših policajaca, koji postaju sudija, porota i krvnik nevinih ljudi. Ne samo nevinih ljudi, nego, konkretno, nevinih Afroamerikanaca”, kaže predstavnik ogranka NAACP-a u Baton Rougeu Mike McClanahan.

Na mjestu smrti Altona Sterlinga održavaju se mirni protesti.

“Alton Sterling bio je dobro poznat u ovoj zajednici i mnogi okupljeni kažu da su došli na protest kako bi izrazili podršku njegovoj porodici. Ali, nema sumnje da su tu i zbog sve jačeg gnjeva i frustracija”, kaže stanovnik mjesta Andy Gallacher.

‘Nije zaslužio da tako umre’

“Ovakvi incidenti će se dešavati dok neko nešto ne poduzme. Toliko je naše djece ubijeno bez ikakvog razloga. To mora prestati, zaista mora”, rekao je drugi stanovnik ovog grada.

“Besmisleno je, potpuno besmisleno. Nije zaslužio da tako umre. Došla sam da bih podržala njegovu porodicu”, kaže još jedna stanovnica grada.

Ovo je posljednji u nizu slučajeva u koje su umiješani Afroamerikanci i policija, a koji su privukli veliku pažnju javnosti. Sterlingov dosje otkriva da je nekoliko puta bio optuživan. Ipak, njegovi sugrađani ga opisuju kao “nježnog diva”. Ali, okolnosti u kojima je ovaj otac petero djece izgubio život izazvale su bijes i sve glasnije zahtjeve za pravdom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO