Turska traga za trojicom pripadnika ISIL-a

Turske snage sigurnosti su poduzele mjere kako bi spriječile da tri osumnjičena ne pobjegnu u Siriju (AP)

Turske vlasti traže dvije osobe za koje se sumnja da su pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant, da su povezani s prošlosedmičnim napadom na aerodrom u Istanbulu te kako se kriju nedaleko od granice sa Sirijom, pišu turski mediji.

Turska je zatvorila 30 osumnjičenih osoba zbog trostrukog napada bombaša samoubica na aerodrom Ataturk, kada je poginulo najmanje 45 osoba, a stotine su ranjene.

Ovo je najsmrtonosniji u seriji napada bombaša u Turskoj ove godine.

Mediji navode kako su napadači bili ruske, uzbeče i kirgiske nacionalnosti.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je također kazao kako je riječ o pripadnicima ISIL-a, koji potiču iz bivših članica Sovjetskog saveza.

Napadi širom svijeta

Tri osobe za kojima se traga vjerovatno se kriju u šumskim dijelovima provincije Hatay i planiraju promijeniti izgled.

Turske snage sigurnosti su poduzele mjere kako bi spriječile da tri osumnjičena za veze s ISIL-om ne pobjegnu na teritoriju susjedne Sirije.

List Yeni Safak piše kako su pripadnici istog dijela ISIL-a pobjegli u provincije Kilis i Gaziantep na istoku, gdje se kriju, te kako članovi ove grupe iz Kavkaza koriste lažne identitete i imaju pomoć drugih ćelija ISIL-a.

Nakon istanbulskog, uslijedili su veliki napadi u Bangladešu, Iraku i Saudijskoj Arabiji, svi povezani s praznikom Bajramom nakon završetka mjeseca ramazana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO