Ruski telekomi snimaju razgovore klijenata

Telekomi će morati čuvati podatke korisnika do tri godine (Reuters)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket izmjena antiterorističkih zakona, koji obavezuje operatere mobilne telefonije da čuvaju podatke o telefonskim pozivima, porukama, fotografijama, zvučnim i video komunikacijama korisnika na teritoriji Rusije.

Nova zakonska rješenja obavezuju telekome da čuvaju u periodu od tri godine podatke o primanju, prenošenju, isporuci ili obradi razgovora, tekstualnih poruka, slika, audio ili video snimaka, prenio je TASS.

Najveći pojedinačni podaci sa porukama, slikama, audio i video sadržajem morat će da se čuvaju šest mjeseci. Washington Post navodi da to znači da će se pohranjivati snimci telefonskih razgovora i čuvati tekstualne poruke. Operatori će morati da dostave te informacije službama sigurnosti na njihov zahtjev.

Taj paket zakonskih izmjena također predviđa kaznu za “nesaopćavanje o zločinu”, kao i pooštravanje odgovornosti za pozive na terorizam na internetu i pravdanje terorizma, prenosi Beta.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Putin istovremeno naložio vladi da prati realizaciju zakona, vezanu za moguće rizike u vezi sa povećanjem cijena usluga operatora.

Kritike zakona

Vijeće za ljudska prava kritiziralo je zakonske izmjene, smatrajući da mobilna telefonija može da poskupi i do 300 posto.

Ombudsman za zaštitu prava, preduzetnika Boris Titov zatražio je u srijedu od Putina da stavi veto na zakon, ocjenjujući da će to biti dodatno opterećenje za operatere.

Predstavnici glavnih operatera mobilne telefonije u Rusiji ukazali su da cijene mogu porasti najmanje dva puta zbog neophodnosti čuvanja informacije o komunikacijama korisnika.

Taj paket zakona se u Rusiji popularno naziva “Paket Jarove”, po poslanici Dume Irini Jarovoj, poznatoj po veoma restriktivnim zakonskim prijedlozima, za koje kritičari smatraju da ograničavaju ljudska prava i prava biznisa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO