Video: Djeca ginu u ruskim i Assadovim udarima na Halep

Izvor: YouTube/Thiqa Agency via Storyful

Avioni ruske i Assadove avijacije su izveli zračne udare na područja koja kontroliraju pobunjenici u provinciji Halep, navode lokalni izvori, uprkos trodnevnom prekidu vatre koji je u srijedu proglasila sirijska vojska.

“Ruski borbeni avioni su gađali stambene dijelove sela Kafr Hamra u sjeverozapadnom Halepu koristeći kasetne bombe, bijeli fosfor i vakuum bombe”, rekao je za Anadoliju Yasser Abu Ammar, aktivista iz Halepa.

Veći broj kuća je oštećen u zračnim udarima, rekao je Abu Ammar, dodavši da su mete udara bili i Haritan i Anadan, područja koje u provinciji Halep također kontroliraju pobunjenici.

Abu Ammar nije rekao da li je neko od pripadnika opozicijske Slobodne sirijske vojske ubijen ili povrijeđene u udarima.

Medijski aktivisti objavili su potresne snimke djece ranjene u zračnim udarima.


Izvor: YouTube/Aleppo Media Center AMC via Storyful

Prema drugom lokalnom izvoru, koji je govorio uz uvjet anonimnosti zbog straha za vlastitu sigurnost, žestoki sukobi su u četvrtak izbili između režimskih i opozicijskih snaga u području Al-Malah, na sjeveru Halepa, nakon čega su uslijedili zračni udari borbenih aviona sirijskog režima.

Strateška cesta

Isti izvor je rekao da su sirijske snage napredovale prema strateškoj cesti Castello, koja predstavlja jedini put u grad Halep za opozicijske borce.

“Opozicija je, međutim, od tada uspjela da zaustavi napredovanje režimskih snaga”, rekao je on.

Ranije je objavljeno da su snage sirijske vojske ostvarile značajan napredak u Halepu, presjekavši jedini put koji vodi u i van područja grada koji kontroliraju pobunjenici.

Objavljeno je da su državne snage stigle na udaljenost od jednog kilometra od strateške ceste Castello, čime je put u dometu njihovog lakog oružja. Time je grad efektivno odsječen od okolnih mjesta.

“Ako državne snage uspiju zadržati položaje tamo i odbiju kontranapad, onda će opozicijske četvrti biti potpuno opkoljene”, rekao je Rami Abdel Rahman, čelnik Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

U srijedu su oružane snage sirijskog režima proglasile 72-satni prekid vatre koji bi trebao važiti širom Sirije od jedan sat ujutro u srijedu do petka u ponoć.

Izvor: Agencije


Povezane

Državna vojska proglasila je trodnevno primirje, pa ga prekršila, dok je dvoje djece poginulo u napadu pobunjenika, kažu aktivisti.

Published On 06 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO