Nigel Farage: Evropski projekat umire

Farage prijeti da će se obračunati s britanskim političkim čelnicima koje je optužio da su iznevjerili referendumsku odluku da se izađe iz EU-a (Reuters)

Lider na odlasku britanske antieuropski orijentirane stranke UKIP, Nigel Farage tvrdi da europski projekt umire, te stoga planira pomoći ostalim članicama da napuste Europsku uniju.

“Mislim da je Velika Britanija otvorila vrata za završetak europske političke unije”, rekao je Farage u obraćanju novinarima u Strasbourgu.

Po njemu, u EU “ništa više neće biti isto”, te je najavio novu krizu u eurozoni u narednim mjesecima.

Smatra i kako će izlazak Velike Britanije iz EU biti dobar za prosječnog britanskog glasača, te da je “izglasano [na referendumu 23. lipnja] izvanredna pobjeda za male ljude”.

Kaže i kako je “taj rezultat nepovratan i nema vraćanja na staro, iako se spominje mogućnost drugog referenduma”.

“EU će pogriješiti ako u pregovorima ne dođe do uzajamno korisnog trgovinskog sporazuma sa suverenim Ujedinjenim Kraljevstvom”, smatra Farage.

Rekao je i kako ne žali što je podnio ostavku na čelno mjesto desničarske populističke stranke koju je osnovao, prenose agencije.

Povukao se sa čela stranke

Farage je prije nekoliko dana najavio povlačenje sa čela stranke nakon što je, kako je rekao, ostvario svoju ambiciju pobjedom opcije za izlazak Velike Britanije iz Europske unije na referendumu održanom prošlog mjeseca.

“Nikada nisam bio političar karijerist, niti sam to želio biti. Moj cilj u politici bio je da Britanija izađe iz EU”, rekao je Farage.

Smatra ispravnim to što se povlači s položaja lidera UKIP-a. Prema njemu, stranka je dobro pozicionirana te se neće predomisliti, kao što je učinio poslije općih izbora prošle godine.

Požalio se i kako je predvođenje UKIP-a bilo “povremeno teško, ali vrijedno truda”.

“Tokom kampanje za referendum govorio sam da želim svoju zemlju natrag – sada želim natrag svoj život”, rekao je Farage na konferenciji za novinare u Londonu.

Najavio je i tada kako će nastaviti podupirati svoju stranku i pomagati pokretima za neovisnost u ostalim zemljama Europske unije.

Izvor: Agencije


Povezane

Nikada nisam bio političar karijerist, niti sam to želio biti. Moj cilj u politici bio je da Britanija izađe iz EU, rekao je Farage.

Published On 04 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO