Američki brodovi se približili kineskim otocima

Prošle sedmice su Južnim kineskim morem plovili nosač aviona 'USS Ronald Regan' i njegova pratnja (EPA)

Američki razarači približili su se proteklih sedmica grebenima i otocima pod kineskom kontrolom u spornom Južnom kineskom moru, saopćili su zvaničnici američke mornarice, javlja Reuters.

Ove patrole bi mogle pojačati tenzije uoči značajne presude povodom teritorijalnih zahtjeva koje Peking iznosi kad je riječ o Južnom kineskom moru.

Tri američka broda patroliraju nedaleko od kineskih otoka u arhipelagu Spratly i oblasti Scarborough, u blizini Filipina, navode zvaničnici.

Iako nisu ušli u zonu od 12 nautičkih milja, koju podrazumijeva takozvana operacija plovidbene slobode koja bi iziskivala odobrenje na visokom nivou, razarači operiraju na razdaljini od 14 do 20 nautičkih milja dalje od kineskih otoka.

Prošle sedmice su Južnim kineskim morem plovili nosač aviona “USS Ronald Regan” i njegova pratnja.

‘Rutinsko prisustvo’

Glasnogovornik Pacifičke flote Clint Ramsden rekao je da su te patrole dio “rutinskog prisustva”, u skladu s međunarodnim pravom, ne želeći iznijeti operativne ili taktičke detalje.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon u četvrtak je izjjavio kako je Kinu upozorio na potrebu za mirnim rješavanjem nesuglasica povodom spornih teritorijalnih prava u Južnom kineskom moru.

On je to rekao na konferenciji za novinare koju je u Pekingu održao zajedno s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yiem.

Tenzije su u porastu uoči odluke koju 12. jula treba donijeti Arbitražni sud u Hagu u vezi sa sporom između Kine i Filipina zbog Južnog kineskog mora.

Kina tvrdi da taj sud nema jurisdikciju i najavljuje da neće učestvovati u tom procesu, niti će prihvatiti sudsku odluku.

Izvor: Agencije