Sirija: Prekinuto primirje, poginula djeca

Sirijska vojska koristi termin „režim mira“ kako bi istakla privremeni prekid vatre (AP)

Sirijska vojska prekršila je trodnevno primirje zračnim udarima i granatiranjem u provinciji Halep, dok je najmanje dvoje djece poginulo u napadima pobunjenika, saopćili su aktivisti.

Sjeverni Halep bio je meta zračnih udara, dok su rakete ispaljene na obližnji grad Anadan, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Najmanje dvoje djece je poginulo kada su pobunjenici raketirali grad al-Zahra, saopćila je Opservatorija.

Sirijska vojska je ranije u srijedu proglasila „režim mira“, odnosno prekid vatre u trajanju od 72 sata na teritoriji cijele države.

Prekid vatre se odnosi na trodnevni muslimanski praznik Bajram.

Sirijska vojska koristi termin „režim mira“ kako bi istakla privremeni prekid vatre.

Bez dogovora s oružanim grupama

Agencija Reuters navodi kako nema pokazatelja da je prekid vatre dogovoren sa bilo kojom od mnogih grupa koje se bore protiv zvaničnog Damaska.

Prekid vatre, dogovoren u februaru uz pomoć stranih sila kako bi se pomogli pregovori ka okončanju petogodišnjeg građanskog rata, uglavnom se nije poštivao u područjima na koja se odnosio na zapadu Sirije.

On je bio dogovoren sa mnogim opozicionim snagama, ali se nije odnosio na Front a-Nusra, koji je dio al-Kaide, te na oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Od tada su sirijska vojska i ruske oružane snage, koje podržavaju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, u nekoliko navrata objavljivale privremene obustave borbi u područjima žestokih okršaja, poput grada Halepa ili okoline prijestolnice Damaska.

No, uprkos deklaracijama, zračni udari i borbe su često nastavljane.

Izvor: Agencije