SAD i Gruzija jačaju vojnu saradnju

Kerry (lijevo) je u Gruziji u okviru dvodnevne posjete Gruziji i Ukrajini (EPA)

SAD i Gruzija dogovorili su se danas da ojačaju vojnu saradnju, a američki državni sekretar John Kerry je u Tbilisiju sa gruzijskim premijerom Giorgijem Kvirikashvilijem potpisao novi sporazum o sigurnosnoj saradnji.

Gruzija će ovim sporazumom dobiti dodatni pristup američkoj opremi, obuci i obavještajnim podacima u cilju jačanja granica.

Sporazum će također omogućiti modernizaciju sigurnosnih snaga Gruzije kako bi se olakšala njihova integracija u misije NATO-a, prenosi Tanjug agenciju AP.

Prijem u NATO

“SAD čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije. Ruska okupacija i militarizacija dijelova gruzijske teritorije je neprihvatljiva,” rekao je Kerry.

Pozvao je Rusiju da se pridržava uvjeta primirja iz 2008. godine kojim je okončan rat oko Južne Osetije.

Kerry se nalazi u Gruziji u okviru dvodnevne posjete Gruziji i Ukrajini prije nego što se pridruži američkom predsjedniku Baracku Obami na sastanku NATO-a u Poljskoj.

NATO je 2008. pristao da primi Gruziju kao članicu uprkos žestokom protivljenju Moskve, ali osam godina kasnije, to se još nije dogodilo. Ruske snage su u međuvremenu, pored Južne Osetije i Abhazije, došle i u dijelove istočne Ukrajine, a Krim se pripojio Rusiji.

Kerry je obećao da će NATO obnoviti ponudu o članstvu Gruzije, ali nije mogao navesti kada će ta zemlja postati članica Alijanse.

Izvor: Agencije