Pokrenuta istraga o ubistvu Afroamerikanca

Ubistvo je izazvalo ulične proteste (AP)

Pravosudni organi Sjedinjenih Američkih Država pokrenuli su istragu o narušavanju građanskih prava nakon objave videosnimka na kojem policajac ubija Afroamerikanca za kojeg vlasti tvrde da je bio naoružan.

Alton Sterling sukobio se sa policijom u gradu Baton Rouge u utorak, nakon anonimne dojave da je nekome prijetio pištoljem, saopštile su američke vlasti.

Prolaznici su mobilnim telefonom snimili incident.

Na snimku se vide policajci koji su Sterlinga oborili na zemlju. Jedan policajac ga čvrsto drži na asfaltu, a drugi je u njega počeo da puca nakon što je neko povikao “ima pištolj”, prenosi AP.

Advokat porodice: Sterling nije posegnuo za oružjem

Šef policije Baton Rougea, Carl Dabadie rekao je novinarima da je Sterling bio naoružan i da i dalje postoje pitanja o tome šta se dogodilo.

“Kao i vi, ni policija dosta toga ne razumije. I policija, kao i vi, traži odgovore”, rekao je Dabadie.

Guverner John Bel Edwards i Ministarstvo pravde SAD-a najavili su da će sektor za zaštitu prava građana pokrenuti istragu o ovom ubistvu.

Vlasnik prodavnice Abdul Muflahi ranije je kazao za lokalne medije da je jedan policajac onesposobio Sterlinga elektro-šokerom dok ga je drugi oborio prije nego što je upucan “četiri do šest puta”.

Muflahi je dodao da Sterling u to vrijeme nije držao pištolj u ruci, ali da je vidio da su policajci uklonili pištolj iz njegovog džepa nakon što je upucan. 

Pravni zastupnik porodice ubijenog Sterlinga je izjavio da se na snimku jasno vidi da ubijeni “nije posegnuo za oružjem, već da se ponaša kao čovjek koji se bori za život”.

Ulični protesti

Portparol Ministarstva pravde David Jacobs je najavio da će u istragu biti uključen i FBI.

Ubistvo je izazvalo gnjev i ulične proteste širom SAD-a. Na protestima u Baton Rougeu, demonstrantima se obratila majka ubijenog Sterlinga koja je sina opisala kao “čovjeka koji je pošteno pokušavao da zaradi za život svoje djece”.

Građani su napravili improvizovani memorijal na bijelim stolovima na rasklapanje koje je Sterling koristio da prodaje svoje muzičke kompilacije.

Prodavač iz obližnje prodavnice Sterlinga je opisao kao velikodušnog čovjeka koji je često dijelio svoje CD-ove za sitan novac i kupovao hranu ili piće drugima, prenosi AP.

Autopsija je pokazala da je Sterling imao više prostrjelnih rana na grudima i leđima.

Izvor: Agencije