Mađarska vraća izbjeglice u tranzitnu zonu

Mađarska je od ponoći počela u tranzitnu zonu granice sa Srbijom vraćati sve izbjeglice pronađene u krugu od osam kilometara unutar svoje teritorije. To je jedna od mjera kojom pokušava smanjiti priliv izbjeglica.

Uz to, na mađarskoj strani granice pojačano je prisustvo policije i vojske, a standardnim patrolnim ekipama dodani su i helikopteri i dronovi.

U kampu na graničnom prijelazu Horgoš, između Srbije i Mađarske je između 500 i 600 izbjeglica koje na ulaz u Mađarsku čekaju i po nekoliko mjeseci.

“Da će doći ovakvog poteza Mađarske bilo je jasno još pre nekih mesec dana, kada je tamo stupio na snagu zakon koji Mađarskoj omogućava pojačane mere bezbednosti na granici i sada kada je primena tih mera počela, 10.000 pripadnika vojske i policije čuva mađarsku granicu i standardnim graničnim patrolama sa psima tragačima su dodati vojni helikopteri i dronovi”, javila je reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

Srbija neće preduzimati iste mjere

Ona dodaje da Mađarska ove poteze pravda željom da izbjeglice obeshrabri da ilegalno uđu u tu državu.

“Mandatar Aleksandar Vučić je rekao da Srbija slične pokazne vežbe, kako se izrazio, neće izvoditi. Ona će ostati odgovorna u ovoj situaciji, dok je resorni ministar Aleksandar Vulin takođe rekao da mu nije jasan potez Mađarske, jer pojačanog priliva izbeglica nema.”

Glušac javlja da je mađarska policija zabranila izbjeglicama da razgovaraju sa medijima, čime se otežava otkrivanje stanja u izbjegličkom kampu na granici.

Policija ne daje izjave, a davanje izjava je zabranjeno i svim službama koje se nalaze na prelazu.

“Nezvanično, ovdje je 500-600 ljudi, što je više od broja koliko ih je bilo prošle sedmice, kada je bilo po sedamdesetak ljudi. Svakog dana, navodno, pristiže po stotinjak izbeglica.”

“Navodno policija pušta po petnaestak ljudi, uglavnom ljude sa malom decom, porodice. U podređenom položaju su mladi muškarci koji onda traže usluge krijumčara i koji ilegalno prelaze u Mađarsku, koje onda policija hapsi i vraća nazad.”

Izvor: Al Jazeera