Video: Da li je sigurno govoriti arapski u SAD-u?

Američka policija u gradu Avon u saveznoj državi Ohio oborila je na tlo i svezala lisicama nedužnog čovjeka nakon što ga je neko čuo kako govori arapski jezik i pomislio da je pripadnik grupe Islamska država Irak i Levant.

Međutim, Ahmed al-Menhali, biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, samo  je tražio hotelsku sobu.

Zbog fizičkog i psihičkog stresa je kolabirao.

“Brutalno su postupali prema meni. Snažno su me pritisnuli s leđa. Imao sam nekoliko povreda i krvario sam zbog posljedica njihovog nasilnog hapšenja”, rekao je al-Menhali za The National.

Hotelska recepcionerka je navodno čula Ahmeda al-Menhalija kako priča na arapskom jeziku i pomislila da se zaklinje na vjernost ISIL-u.

“Ne znam zašto se osjećala toliko ugroženom. On je bio obučen u odjeću koja se tradicionalno nosi na Bliskom istoku. Nije bilo oružja koje se moglo vidjeti ili bilo čega što bi vam kazalo da je neko terorista”, kazao je njegov prevodilac.

Upozorenje Emirata

U odgovoru na ovaj događaj, Emirati su izdali upozorenje svim svojim građanima da izbjegavaju nošenje tradicionalne odjeće kada putuju u inostranstvo.

Antimuslimanska histerija u Americi je dosegla nivo koji je zaista zastrašujući. Ovo nije izolirani incident. Bilo je gotovo 80 napada na džamije od pucnjave u San Bernardinu”, kazala je Julia Shearson, izvršna direktorica odjela Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR) za Cleveland.

Lokalni gradonačelnik je uputio izvinjenje te rekao da su policajci postupili po “standardnom protokolu za odziv”.

Korisnik Twittera KH007 je na toj društvenoj mreži napisao: “‘Standardni odziv’ za čovjeka koji razgovara na telefon je da ga savladaju sa uperenim pištoljem? Vi policajci mora da ste veoma zaposleni, s obzirom da svi imaju telefone”.

Da li je sigurno pričati arapski u javnosti u Americi?

Izvor: Al Jazeera i AJ+