Štrajkovi zbog velikih izdataka za Igre u Riju

Iako je još mjesec dana od početka Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru, zaposlenici javnog sektora štrajkaju zbog neisplaćenih plaća. Dok se završni radovi privode kraju, organizatori ističu da se sve odvija po planu.

Zaposlenici u javnom sektoru u štrajku su svugdje – od međunarodne zračne luke do državnog sveučilišta. Tvrde da su Olimpijske igre glavni prioritet gradske vlade Rio de Janeira.

“Guverner stalno govori da novca nema. Ovdje je riječ o onome što građani Rio de Janeira doista žele. Želimo li Olimpijske igre ili obrazovanje, zdravstvo, javne usluge i slično”, pita Lia Rocha iz udruženja nastavnika.

Novac potreban drugdje

Savezna vlada je državi Rio de Janeiro uplatila gotovo milijardu dolara na ime sigurnosti Olimpijskih igara.

“Državi Rio de Janeiro treba pomoći. Nakon Igara imat ćemo problem. Smatramo da nam savezna vlada treba financijski pomoći kako bi sanirali naš proračun”, ukazuje Julio Bueno, ministar financija države Rio de Janeiro.

Zbog financijskih problema, nekoliko projekata pogotovo onih vezanih za okoliš, nije završeno.

“Čišćenje jednog od zaljeva u Rio de Janeiru bilo je jedno od mnogih obećanja organizatora Olimpijskih igara koja se neće ispuniti. Igre će se održati i vjerojatno će biti spektakularne, ali će se koristi od njih analizirati tek nakon što se završe”, javio je Al Jazeerin Daniel Schweimler.

Više u prilogu.

Izvor: Al Jazeera