SAD: Bijes radnika utječe na kampanju

Za većinu američkih glasača, ovogodišnji predsjednički izbori u znaku su ekonomije i poslova. Nove tehnologije i globalizacija zadale su posljednjih godina snažan udarac  proizvodnji i rudarskoj industriji.

Nezadovoljstvo i bijes među radničkom klasom u SAD-u utječe na kampanju. 

Virgil Beaver je desetljećima radio u rudniku ugljena. Sada vrijeme provodi kod kuće. “Ne mogu ništa učiniti. Otpušten sam nakon 20 godina”, kaže ovaj nezaposleni rudar.

Njegov poslodavac, najveća svjetska kompanija za eksploataciju uglja Peabody Energy, u travnju je proglasila bankrot. Blizu 500 rudara u sjeveroistočnom Wyomingu je otpušteno. Virgil, otac dvije tinejdžerice, traži novi posao.

“Ne mogu naći plaću od 10 dolara po satu da platim račune. Tržište rada je ograničeno”, kaže on.

Izgubljeno više od pet miliona radnih mjesta

U gradiću Wrightu, s populacijom od dvije tisuće ljudi, gotovo svaki posao u vezi je s rudarstvom.

Mnogi ovdje krive administraciju Baracka Obame, kao i predsjedničku kandidatkinju demokrata Hillary Clinton, za politiku koja potiče obnovljivu energiju, poput vjetroturbina i solarnih panela, umjesto ugljena. 

“Bilo je doista teško, mnogi su se spakirali i napustili grad. Bojim se da će pojedina poduzeća biti ugašena, ali valjda ćemo preživjeti oluju”, kaže Brandi Harlow iz Gradskog razvojnog ureda.

Ugljen je godinama pokretao američku radnu klasu. Više od pet milijuna poslova u rudarstvu i proizvodnji je ugašeno od 2000.

Analitičari kažu da gubici najviše pogađaju manje sredine koje nastanjuje većinski bjelačko stanovništvo, kao u državi Wyoming.

“Ukoliko pogledate geografski diljem SAD-a, u mjestima s najmanje rasne raznolikosti srednja klasa je najizraženija”, kaže analitičarka Carol Graham. 

“Postojani pad radnih mjesta u industrijama poput rudarstva ne pogađa samo brojnu radnu klasu ekonomski, već i zdravstveno”, izvještava repoter Al Jazeere Rob Reynolds.

Istraživanje Vlade iz travnja pokazalo je pad očekivanog životnog vijeka za bijelce koji pripadaju srednjoj klasi, prvi put nakon mnogih desetljeća.

Uspon Trumpa

Istraživači kažu da ekonomsko slabljenje među njima izaziva nezdrave navike i ponašanje.

“Samoubojstva, ovisnosti i ako pogledate geografski, najviše su koncentrirani u krajevima koje sam spomenula, izoliranim i udaljenim”, objašnjava Graham.

Nezadovoljstvo bjelačke radničke klase dalo je doprinos usponu izglednog predsjedničkog kandidata Republikanaca Donalda Trumpa, koji obećava da će raskinuti trgovinske ugovore. Virgil je izgubio vjeru u sustav. 

“Profesionalni političari imaju skriveni plan koji pokušavaju ispuniti, to ne pomaže radničkoj klasi.”

Rastuće nezadovoljstvo radnika moglo bi promijeniti mnogo toga na glasačkim mjestima.

Izvor: Al Jazeera