Na letu EgyptAira pokušali gasiti požar

Pronađene su obje crne kutije, no druga, koja snima razgovor u pilotskoj kabini, u Francuskoj je na popravku (EPA)

Snimka crne kutije iz pilotske kabine egipatskog zrakoplova kompanije EgyptAir na letu MS804 upućuje na pokušaj gašenja požara u letjelici prije nego što se srušila u Sredozemno more, potvrdili su izvori iz istražiteljskog tima.

U skladu s podacima izdvojenim iz ostalih uređaja iz zrakoplova, snimke upućuju na prisutnost dima u toaletu i navigacijskom sustavu, naveli su izvori.

Istražiteljski tim i dalje ostaje otvoren za sve mogućnosti u pogledu uzroka nesreće.

Airbus A320 srušio se u istočnom Sredozemnom moru na letu iz Pariza za Kairo 19. svibnja pri čemu je poginulo svih 66 putnika i članova posade. Uzrok pada još je nerazjašnjen.

Pad zrakoplova težak je udarac za Egipat jer se dogodio samo pola godine nakon što se ruski putnički zrakoplov srušio nedugo nakon polijetanja iz ljetovališta Sharm el-Sheikh na poluotoku Sinaju u listopadu pri čemu su poginule 224 osobe.

Aktiviran dimni alarm

Prethodno je potvrđeno kako podaci jedne od dviju crnih kutija zrakoplova EgyptAira govore da se na letu aktivirao dimni alarm u toaletu.

Takav nalaz se slaže i s podacima koje je zabilježio automatski sustav za snimanje podataka o letu ACARS koji je, također, registrirao prisustvo dima u zrakoplovu u trenutku rušenja, prenosi AFP.

Prema istražiteljima, prednji dio pronađene olupine zrakoplova pokazuje štetu koja nastaje zbog velike vrućine i intenzivnog dima.

Pronađene su obje crne kutije, no druga, koja snima razgovor u pilotskoj kabini, u Francuskoj je na popravku. Bude li popravljena, trebala bi razotkriti razgovor pilota kao i druge važne podatke u kokpitu, primjerice buku motora.

Istraga ne isključuje nijedan uzrok nesreće, no sve se više vjeruje da je riječ o grešci u tehničkom sustavu zrakoplova, a ne o sabotaži.

Izvor: Agencije