U Gazu stigla pomoć iz Turske

Turski humanitarni brod u nedjelju je uplovio u izraelsku luku Ashdod (EPA)

Turska humanitarna pomoć stigla je u Pojas Gaze preko Izraela, sedam dana nakon dogovora Izraela i Turske o normalizaciji odnosa.

Turski brod sa gotovo 11.000 tona lijekova, odjeće i igračaka za palestinsku enklavu u nedjelju je uplovio u izraelsku luku Ashdod, prenosi Hina.

Pod nadzorom turskog Crvenog križa, prvi od blizu 500 kamiona ušli su preko izraelskog graničnog prijelaza Kerem Shalom u Pojas Gaze, teritoriju pod kontrolom pokreta Hamasa.

Turska je u utorak potpisala sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom i na taj način nakon šest godina obnovila veze s tom zemljom, što bi bliskoistočnoj regiji trebalo donijeti stabilnost.

Dvije zemlje u prošli ponedjeljak su objavile da obnavljaju pune odnose nakon trogodišnjih pregovora koje je poticao Washington, a cilj im je bio okončanje duge krize pokrenute 2010. izraelskim napadom na turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu.

Izraelski napad

Veze između Turske i Izraela prekinute su 2010. kad su izraelske jedinice presrele turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu i ubile deset turskih državljana.

Radilo se o upadu izraelskih komandosa na Mavi Marmaru, brod koje je bio dio međunarodnog konvoja čija je zadaća bila prekinuti blokadu i dopremiti humanitarnu pomoć Gazi.

Diplomatski odnosi između dviju zemalja nisu bili posve prekinuti, već spušteni na niži nivo, uz povlačenje ambasadora i zamrzavanje vojne saradnje.

Ministar razvoja Turske Lutfi Elvan je prilikom ispraćaja humanitarnog broda kazao da je ovo lijep primjer solidarnosti s palestinskim narodom.

“Nakon normalizacije donosa s Izraelom, otvoren je i put za dostavu humanitarne pomoći za Gazu. Na ovom brodu se ne nalazi samo humanitarna pomoć, nego i vaše dobročinstvo i vaša radost i sreća. Brod imena ‘Lady Leyla’ nije samo humanitarni brod, nego i odraz dobročinstva našeg naroda”.

Izvor: Agencije