Nakon terora pod ISIL-om, horor u logorima

Iračka vojska i kurdske pešmerge, jačaju borbu protiv grupe ISIL južno od Mosula. Upravo zbog nasilja, hiljade civila moraju da napuste domove. Gotovo tri i po miliona Iračana već je interno raseljeno. 

Ahmed Abdul-Ghani kaže da već pet dana boravi na ljetnoj vrućini te da nije uspio dobiti šator za svoju desetočlanu porodicu.

„Potpuno smo izgubljeni. Samo želimo napustiti kamp, čak i na vlastitu odgovornost. Ne možemo izdržati ovdje. Izgubili smo nadu u život”, kazao je Ahmed Abdul-Ghani, raseljena osoba.

Nema struje, a ni dovoljno vode za 27 hiljada interno raseljenih osoba u kampu na sjeveru Iraka.

Ipak, oni su među sretnima jer imaju pristup pomoći. Procjenjuje se da samo deset posto Iračana, prisiljenih da napuste domove, ima mogućnost utočišta u logorima, zbog ozbiljnog nedostatka sredstava za humanitarne agencije. Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice ima tek trećinu neophodnih sredstava.

„Situacija je tragična. Oči vam zasuze kada vidite šta se događa. Gotovo sva djeca u logoru oboljela su od kožnih bolesti. Žene dobijaju različite plikove koji se ne tretiraju adekvatno”, navodi Aize Dabsan al-Qahtani, direktor fondacije RAF.

Civili bježe iz ratnih zona

„Civili su pobjegli od nasilja u selima južno od Mosula, gdje se iračka vojska i pešmerge bore protiv ISIL-a. Cilj im je da na kraju protjeraju ISIL iz drugog po veličini grada u Iraku. Nastavak borbi povećat će broj raseljenih osoba“, javlja reporterka Al Jazeere Natasha Ghoneim.

Adillah Essah i njena porodica su među 3,4 miliona ljudi koji su od 2014. raseljeni u Iraku. Kaže da su dvije godine živjeli pod terorom ISIL-a, čiji su pripadnici ubili njenog zeta i uništili njeno imanje.

„Kod kuće nam je sve uništeno. Čak su nam spalili mašine i usjeve. Pobjegli smo, kao i ostatak naše porodice. Za dlaku smo izbjegli smrt”, kazala je Adillah Essah, raseljena osoba.

Humanitarne organizacije sada pomažu najugroženijima i čine sve što mogu u teškoj situaciji. Pripremaju se za još veći priliv raseljenih. S ograničenim resursima bit će veoma teško pomoći svima kojima je pomoć potrebna.

Izvor: Al Jazeera