Restoran s hranom iz 3D printera

Hrana iz 3D printera je stigla, ali biti dio te revolucije zahtjeva avanturistički duh i vjerovatno malo dublji džep. Prvi takav restoran samo je nakratko otvoren u Londonu. Cijena večere prava je sitnica, počinje od 330 dolara po osobi.

Takva hrana teško se može opisati kao fast food. Ali opet, restoran je svakako namijenjen za ljude avanturističkog duha. U londonskom Kvartu Shoreditch, prvi svjetski 3D printing restoran na samo tri dana gostima je otvorio svoja vrata. Oni odabrani mogli su uživati u njihovim pažljivo spravljenim jelima. Ne, samo jelima, sve u FOOD Ink restoranu je isprintano, od stolice do vaze.

“FOOD Ink je mjesto gdje dođete i sve oko vas se printapred očima mušterija. Stolica na kojoj sjedite, stol, nož, viljuška, čaše pa čak i hrana kalibra Michelin restorana, koja nudi gastronomsko iskustvo viskog nivoa, i sve to izlazi iz printera pred mušterijama“, navodi Antony Dobrzensky, vlasnik restorana FOOD Ink.

Sa 3D printerom kuhari mogu kombinovati više sastojaka koji se printaju u tankim slojevima, nešto što je u običnoj kuhinji izuzetno teško napraviti.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera