U Jemenu hiljade političkih zarobljenika

Od izbijanja rata u Jemenu, pobunjenici iz pokreta Husi zarobili su najmanje sedam hiljada osoba lojalnih jemenskoj vladi. Neki su razmijenjeni, ali su procjene da se više od pet hiljada političkih zatvorenika još nalazi u zatvorima.

Demonstranti u Sani traže da im se oslobode muževi, sinovi i braća. Njihovi bližnji su zatočeni kao politički zatvorenici od septembra prošle godine, kada su pobunjeni Husi borci zauzeli glavni grad Jemena.

Abdurahman kaže da nije čuo niti vidio oca više od godinu dana.

“Otac je uhapšen u aprilu 2015. godine. Pokušali smo komunicirati sa njim, međutim nismo ga uspjeli posjetiti niti imamo vijesti o njegovom zdravlju. Ne znamo ni je li još živ. Pokušavamo ga osloboditi, razgovarali smo sa uticajnim ljudima i organizacijama za ljudska prava. Još uvijek ništa”, kazao je Abdulrahman Mohammed Qahtan.

Abdul-Halik Amran radio je kao urednik na web portalu koji podržava vladu. Njegova porodica kaže da su ga uhapsili Husi i da je započeo štrajk glađu.

“Zlostavljaju ga fizički i psihički. Premlaćen je čeličnim lancima i mučen elektro šokovima. Prijete mu da će biti strijeljan ili da će ga prebaciti u drugi zatvor na nepoznatu lokaciju”, rekla je svastika zarobljenika, Salwa Ali Amran.

Zarobljenici i na drugoj strani

Narodna odbrana lojalna predsjedniku Mansuru Hadiju također ima zarobljenike. Radi se o pripadnicima pokreta Husi i borcima lojalnim bivšem predsjedniku Salehu.

Neki zatvorenici su razmijenjeni prošlog mjeseca. Među onima koji su još zatočeni nalaze se novinari, vojni komandanti i aktivisti.

“Moj brat je u kritičnom stanju. Čuli smo da je mučen zajedno sa deset drugih novinara koji su pokrenuli štrajk glađu. Sada je u komi”, navodi Waddah Al Mansouri, brat zarobljenika.

Dvije strane u jemenskom sukobu u aprilu su počele mirovne pregovore u Kuvajtu. Primirje je stupilo na snagu sedmicu dana prije početka razgovora. Ipak, sukobljene strane se svakodnevno međusobno optužuju za kršenje prekida vatre.

Rat u Jemenu se nastavlja, kao i protesti ljudi koji zahtijevaju da članovi njihovih porodica konačno budu oslobođeni.

Izvor: Al Jazeera