U sukobima s ISIL-om ranjeno pet američkih vojnika

Američki vojnici u borbama protiv ISIL-a učestvuju u partnerstvu s afganistanskim snagama (EPA)
Američki vojnici u borbama protiv ISIL-a učestvuju u partnerstvu s afganistanskim snagama (EPA)

Najmanje pet američkih vojnika povrijeđeno je u sukobima s borcima oružane grupe Islamska država Irak i Levant, saopćio je glavni komandant američkih vojnih snaga u Afganistanu, general John Nicholson.

On je naveo da nijedan vojnik nema povrede opasne po život, a da su od njih pet trojica evakuirana, a dvojica su se već vratila na dužnost, prenijela je agencija AP.

Nicholson, koji komanduje američkim, kao i snagama NATO-a u Afganistanu, rekao je da je do povreda došlo “tokom proteklih nekoliko dana”, ne navodeći više detalja.

Manji kalibar i geleri

Američki general je naveo da su vojnici ranjeni iz oružja manjeg kalibra ili od gelera.

Nicholson kaže da američki vojnici u borbama protiv ISIL-a učestvuju u partnerstvu s afganistanskim specijalnim snagama, koje ponovo zauzimaju teritorije u istočnoj provinciji Nangarhar, koje su pod kontrolom te grupe.

On se novinarima u Pentagonu obratio iz Kabula.

Međunarodna koalicija za borbu protiv ISIL-a, predvođena SAD-om, uspostavlja novu strategiju kako bi protjerala tu grupu iz njihovih uporišta u Raqqi i Mosulu.

Francuski predsjednik najavio je da će već narednog mjeseca iračkim snagama poslati teško naoružanje, ali je isključio slanje kopnenih trupa u Irak i Siriju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više od 50 osoba ubijeno je u samoubilačkom napadu u gradu Qamishliju na krajnjem sjeveroistoku Sirije. Grad se nalazi u pokrajini Haseka, koju kontrolišu kurdske snage. Odgovornost za napad je preuzela grupa ISIL.

Tokom ofanzive poginulo 120 pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant, uključujući Saada Emaratija, istaknutog lokalnog komandanta.

26 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO