Turska humanitarna pomoć stigla u Gazu

Turska humanitarna pomoć dijeli se ugroženim porodicama u Gazi (Reuters)
Turska humanitarna pomoć dijeli se ugroženim porodicama u Gazi (Reuters)

Ministarstvo za socijalna pitanja Palestine u četvrtak je objavilo da je počela druga faza distribucije turske humanitarne pomoći siromašnim porodicama u blokiranom Pojasu Gaze.

“Pristiglu pomoć ćemo prebaciti u nekoliko humanitarnih organizacija sa sjedištem u Gazi, koje će je potom distribuirati za više od 30.000 palestinskih porodica”, kazao je za agenciju Anadolija Youssef Ibrahim, zamjenik sekretara Ministarstva.

Dodao je da je u prvoj fazi osigurana humanitarna pomoć za oko 11.000 palestinskih porodica u Pojasu Gaze te naveo da će treća faza biti organizirana u narednim sedmicama.

Bez namirnica 1,9 miliona ljudi

U Gazi, koja je od 2007. godine pod zajedničkom egipatsko-izraelskom blokadom, bez osnovnih životnih potreba, uključujući hranu, gorivo i lijekove, živi oko 1,9 miliona ljudi.

Brod turske pomoći se 3. jula usidrio u izraelskoj luci Ashdod, noseći 11.000 tona humanitarne pomoći namijenjene žiteljima Gaze.

Prijev turske pomoći u Gazu dolazi nakon sporazuma koji su prošlog mjeseca potpisali Ankara i Tel Aviv i u kojem su se dvije strane složile da obnove diplomatske odnose nakon šest godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon šest godina, Turska je u Gazu dostavila prvu pošiljku humanitarne pomoći.Prošle sedmice Izrael i Turska postigli su sporazum o normalizaciji odnosa. Dvije države diplomatske odnose prekinule su 2010. nakon što su izraelski komandosi ubili deset turskih aktivista koji su u Gazu pokušali dostaviti pomoć.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO