Sjeverna Koreja: SAD je prešao crvenu liniju

Kimu i saradnicima je zamrznuta i moguća imovina na američkoj teritoriji (Reuters)

Han Song-ryol, sjevernokorejski diplomat zadužen za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, upozorio je kako je Washington, stavljanjem Kim Jong-una na listu sankcioniranih pojedinaca, “prešao crvenu liniju i praktično objavio rat”.

Naglasio je i kako je nedavni potez SAD-a “postavio odnose na Korejskom poluotoku na ratne osnove”.

Po njemu, “opasan obračun bi mogao erupitirati ukoliko SAD i Južna Koreja održe vojne vježbe idućeg mjeseca”.

Sjeverna Koreja smatra da je priroda manevara postala otvoreno agresivna, jer su vježbe proba i priprema trupa za invaziju na glavni grad Sjeverne Koreje i odrubljivanje glave napadom, čiji je cilj svrgavanje rukovodstva iz Pjongjanga”, smatra Han.

“Uvođenje sankcija protiv Kima je kap koja je prelila čašu”, dodao je.

Zamrznuta i moguća imovina

Sjedinjene Američke Države nedavno su uvele financijske sankcije Kim Jong-unu i desetorici visokih dužnosnika Sjeverne Koreje zbog kršenja ljudskih prava.

To je prvi put da se Kim Jong-un našao na crnoj listi američkog Ministarstva financija nakon objave izvještaja State Departmenta o teškim kršenjima ljudskih prava, navele su američke vlasti.

Kimu i suradnicima je zamrznuta i moguća imovina na američkom teritoriju, prenijele su agencije.

Među 10 čelnika je i ministar sigurnosti Choe Pu-il, njegov savjetnik Ri Song-chol i direktor Ministarstva državne sigurnosti Kang Song-nam.

Pet institucija je također na američkom crnoj listi, među kojima i organizacija zadužena za cenzuru.

Američke sankcije su u Sjevernoj Koreji ocijenjene kao “ravne objavi rata”, te su odmah najavili snažne mjere odmazde.

“SAD se usudio da izazove naš najviši autoritet, počinivši najgori neprijateljski čin u povijesti koji nadilazi sukob oko tzv. pitanja ljudskih prava”, naveo je Pjongjang uz napomenu da će od sada sva pitanja sa SAD-om biti tretirana u skladu s ratnim zakonima.

Sjeverna Koreja je već bila izložena brojnim međunarodnim sankcijama, posebno američkim, zbog nuklearnog i balističkog programa.

Izvor: Agencije