Identificiran i drugi napadač na crkvu u Francuskoj

Sigurnosne službe su prošlog mjeseca otvorile poseban dosje o drugom napadaču (AP)
Sigurnosne službe su prošlog mjeseca otvorile poseban dosje o drugom napadaču (AP)

Policija je identificirala drugog napadača u ovotjednom napadu na crkvu na sjeveru Francuske, a riječ je o 19-godišnjem muškarcu otprije poznatom sigurnosnim službama zbog povezanosti s radikalnim naoružanim skupinama.

Agencija Reuters iz pravosudnih izvora doznaje kako je riječ o Abdel-Maliku Nabilu Petitjeanu iz grada na istoku Francuske.

Sigurnosne službe u lipnju su o njemu otvorile poseban dosje, navodeći kako se “Petitjean tada radikalizirao”.

Policija je objavila da je otprilike 10.500 takvih osoba u Francuskoj. 

Petitjean i njegov pomagač u utorak su uzeli taoce u jednoj crkvi u Normandiji te ubili svećenika, prerezavši mu grlo.

Drugi napadač ranije je identificiran kao francuski državljanin Adel Kermiche, koji je bio pod elektroničkim nadzorom nakon što je dva puta pokušao otputovati u Siriju.

Kermichea (29) je tokom talačke krize ubila policija.

Dio medija protiv objave fotografija

Iako je objavljen identitet obojice napadača, u Francuskoj su političari i intelektualci poveli raspravu treba li objavljivati imena i fotografije počinitelja napada i tako ih glorificirati.

U međuvremenu se neki mediji odlučili da to neće činiti, pa se među prvima oglasio Le Monde navodeći kako neće više objavljivati fotografije počinitelja pokolja “kako bi spriječio eventualne posljedice njihova veličanja poslije smrti”.

Isto je odlučila i mreža za cjelodnevno informiranje BFMTV, čiji je urednik vijesti Herve Beroud rekao za AFP da “fotografija može na istu razinu staviti žrtvu i terorista”.

I Radio Europe 1 je odlučio da više neće navoditi imena napadača, a katolički list La Croix više neće objavljivati njihove fotografije i prezimena.

Radio RFI i televizijska mreža France 24 odlučili su da fotografije ubuduće neće objavljivati, a s “korištenjem imena će biti iznimno oprezni”.

AFP: ‘Informacija koju ne želimo uskratiti’

“Mnogi počinitelji su psihički nestabilni i medijska slava na njih djeluje poticajno. Zato treba ograničiti njihovu prisutnost u medijima. Rat protiv terorizma se vodi na medijskom i na psihološkom planu. Jedan od najvećih motiva za počinitelje napada je biti poznat i priznat u javnosti. Prije smrti oni ostavljaju tragove i maštaju o svjetskoj slavi”, ocijenio je psihoanalitičar Fethi Benslama, koji podupire skrivanje identiteta.

To je mišljenje prihvatila i francuska javnost, a peticija kojom se traži “medijska anonimnost za teroriste” prikupila je do srijede više od 75.000 potpisa, samo tjedan dana pošto je pokrenuta.

Dnevnik Liberation misli da “objavljivanje fotografija terorista nije isto što i njihovo veličanje. “Dabiq (časopis skupine Islamska država Irak i Levant) glorificira”, navode.

Agencija France – Presse drži pak da njezino načelo “i dalje mora biti informativna vrijednost teksta ili fotografije”.

“U ovom slučaju, ime i fotografija počinitelja napada jesu informacija koju ne želimo uskratiti 5.000 naših korisnika u svijetu, koji onda mogu odlučiti hoće li se njima koristiti”, rekla je direktorica za informiranje Michele Leridon.

CSA, tijelo za nadzor medija, ubrzano pak radi na kodeksu lijepog ponašanja “u audiovizualnom izvještavanju o terorističkim napadima”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO