Hollande najavio osnivanje nacionalne garde

Hollande je odlučio da će nacionalnu gardu formirati od postojećih operativnih rezervi (AP)

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je skoro osnivanje francuske nacionalne garde koja će pomagati policijskim snagama u sprečavanju terorističkih napada koji su se u zadnje vrijeme dešavali u toj zemlji.

“Predsjednik Republike je odlučio da će Nacionalnu gardu formirati od postojećih operativnih rezervi”, dodaje Jelisejska palata u saopštenju nakon susreta Francoisa Hollandea i parlamentarnih zastupnika zaduženih za to pitanje.

Odluka će biti donesena početkom augusta, a operativna provedba se očekuje početkom jeseni.

Pomoć policiji

“Načini formiranja zaštitnih snaga i njihova raspodjela na francuskoj teritoriji utvrdit će se u dogovoru sa svim akterima”, navodi se u saopštenju.

Vijeće za odbranu koje zasjeda početkom augusta raspravljat će o tom pitanju i utvrditi broj pripadnika buduće nacionalne garde.

Cilj je “što prije omogućiti operativno osnivanje tih snaga u službi zaštite francuskih građana”, ističe se u saopštenju Jelisejske palate.

Hollande je dosad govorio samo o povećanju rezervnog sastava žandarmerije, policije te kopnenih, zračnih i pomorskih snaga kako bi pritekao u pomoć policajcima koji su već 18 mjeseci pod pojačanim pritiskom zbog niza napada.

Izvor: Agencije