Videopriča: Zajedništvo muslimana i kršćana nakon ubistva svećenika


Kliknite i pogledajte video

“Kažem vam da volite svoje neprijatelje, čak da molite za njih.”

Ovo je poruka Dominiquea Lebruna, nadbiskupa Rouena, građanima koji su se okupili da bi odali počast ubijenom starijem svećeniku.

“Pokušat ću slušati ono što mi je u srcu, neću dozvoliti da me preplavi mržnja. Hoću pozvati sve, čak i one koji nisu vjernici, da plaču pred Bogom, sve to dok zahvaljuju onima koji su pokazali solidarnost, bezbrojne poruke, naravno, dolaze i iz muslimanskih i jevrejskih zajednica”, rekao je Lebrun.

“U ime muslimana Francuske, želim izraziti duboku sućut… Napad na vjersko mjesto, ljudsko biće i ubijanje svećenika, koji je jako poštovan i zaštićen u našoj zajednici – ovo je djelo koje nije u skladu s islamom, djelo koje svi muslimani u Francuskoj osuđuju i odbacuju”, poručio je Dalil Boubakeur, veliki imam Pariške džamije.

Na Twitteru su se pojavile poruke međusobne podrške:

“Ako bude potrebno, branit ćemo crkve”

“I mi vaše džamije, ako bude potrebno”

“Mi smo duple žrtve – i kao građani, i kao muslimani”, rekao je Mohammed Karabila, predsjednik Regionalnog udruženja muslimana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nakon talačke krize u crkvi na sjeveru Francuske, u kojoj su  dva napadača ubila 86-godišnjeg svećenika, a ranila tri osobe, francuski predsjednik Francois Hollande održao je krizni sastanak vlade te pozvao građane na zajedništvo. Isti poziv uputili su i predstavnici vjerskih zajednica u Francuskoj.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO